GOSTOVANJA DRAME I OPERE RIJEČKOG „ZAJCA“

27. ožujka 2018.

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ Olivera Frljića nastala u međunarodnoj koprodukciji, što ju uz riječki HNK Ivana pl. Zajca čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka), Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH) od 27. do 29. ožujka 2018. gostuje na prestižnom Festivalu Iberoamericano de Teatro de Bogota u Kolumbiji. Od svog osnutka 1988. godine, ovaj je Festival prerastao u najznačajnije kulturno događanje u Kolumbiji te jedan od najprestižnijih kazališnih festivala u svijetu.
Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava je praizvedena u svibnju 2016. na jednom od najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochenu u Beču. Potom je izvođena na turneji po različitim europskim pozornicama: u Weimaru, Berlinu, Hamburgu, Sarajevu, Subotici, Ljubljani, Skopju, Splitu, Cluju, Bydgoszczu…
U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog Mladinskog gledališča: Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

Osim dramskog, i riječki operni ansambl odlazi na gostovanje. U zagrebačkom će HNK, u srijedu, 28. ožujka 2018. izvesti iznimno uspješnu i hvaljenu Verdijevu operu „Otello”, u inovativnoj i atraktivnoj režiji Marina Blaževića, ovjenčanu Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u cjelini 2017. godine. Pod dirigentskim vodstvom maestra Villea Matvejeffa, uz orkestar i zbor riječke Opere te Dječji zbor Toretta i Djevojački zbor PZM-a Josip Kaplan, nastupit će Luis Chapa kao Otello, Giorgio Surian kao Jago, Anamarija Knego kao Desdemona, Ivana Srbljan kao Emilija, Marko Fortunato kao Cassio, Voljen Grbac kao Roderigo, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Luka Ortar kao Montano.
Suradnica za scenski pokret i koreografkinja je Selma Banich, oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić. Voditeljica zbora je Nicoletta Olivieri, a koncertni je majstor Anton Kyrylov. Dječji zbor „Toretta” i Djevojački zbor PZM „Josip Kaplan” pripremile su Doris Kovačić i Suzana Štefanić. U predstavi sudjeluje i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.