GOSTOVANJE KAZALIŠTA „GAVELLA“: MODERNA TEATARSKA VERZIJA „GOSPOĐE BOVARY”

26. ožujka 2018.

Na Svjetski dan kazališta, u utorak 27. ožujka, u 19 i 30 sati, Gradsko dramsko kazalište „Gavella” gostuje u HNK Ivana pl. Zajca s predstavom „Gospođa Bovary”.

„Gospođa Bovary” drama je Ivane Sajko nastala prema klasičnom romanu Gustavea Flauberta. Preuzimajući iz slavnog francuskog romana likove, situacije i odnose, potragu za strašću i ljubavlju, pokušaje da se ispuni emotivna praznina, žudnju da se „udahne zrak” izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suočavanje s financijskim posrnućem, Sajko je ukazala na suvremenost. Njezina je Emma žena srednjih godina koja voli umjetnost i putovanja, uživljava se u fatalne ljubavi pop pjesama, živi u neprekidnom bijegu od dosade, razapeta stalnim nastojanjima za ispunjenjem emotivne praznine i, u svojim polovičnim bježanjima od svakodnevice, spas pronalazi u maničnom kupovanju. Ono što ju natjera u bijeg iz života samoubojstvom nije neuzvraćena ljubav ni dosada provincijskog života, već – dugovi, koje nije u stanju vratiti. Tekst je pun referenci na popularnu kulturu, uključujući i niz obrada poznatih pjesama.

Predstavu s kombinacijom glume, plesa i pjesme u kojoj su „dug i dosada u središtu interesa” režirao je Saša Božić. Suradnica za scenski pokret bila je Petra Hrašćanec, dramaturg je bio Dubravko Mihanović, scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografkinja Marita Ćopo. Glazbeni suradnik bio je Damir Šimunović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Osim Jelene Miholjević (Emma Bovary, kućanica), u predstavi igraju i Igor Kovač (Emmin muž Charles Bovary, seoski liječnik), Sven Medvešek (Rodolphe Boulanger, bogati zemljoposjednik), Filip Križan (Léon Dupuis, javni bilježnik), Nikola Baće (Justin, ljekarnikov šegrt), Ivan Grčić (Bournisien, župnik u Yonvilleu ) i Franjo Dijak (Lheureux, lihvar i trgovac).

„Gospođa Bovary” svoju premijeru u Gavelli imala je 16. rujna 2016. godine.

Predstava traje jedan sat i deset minuta.

Iz kritika

Ansambl Gavelle hrabro je oživio drukčiju Emmu Bovary. Maestralno je igra (i pjeva) Jelena Miholjević ističući putenost i izgubljenost žene koja živi (i umire) za ljubav, ne znajući ni sama kakvu.

Bojana Radović, Večernji list

Predstava je, ukratko, emotivna, lijepa, glumci su opušteni i koncentrirani, zbivanje nije jednostavna mimeza, nego mnogo složenija arabeska satkana od slutnji, dojmova i osjećaja, što se manifestiraju postupno i odgođeno…

Tomislav Čadež, Jutarnji list

Za jasno profiliranje tih različitih muškaraca koji od Emme žele i najčešće uspijevaju dobiti nešto (ne uvijek seksualno) i njihovo mijenjanje u zajedništvo muškog kora koji će je osuditi upravo zbog onog što su joj kao pojedinci uzeli, uz glumačko umijeće bitan je bio i pokret kojim ih je Petra Hrašćanec uspijevala prevesti u snagu kolektivnog fizičkog teatra, a raznolikost tih načina igre, uz mnogo glazbe i adekvatnu atraktivnost scenskog okvira, omogućila je Saši Božiću da i u “Gospođi Bovary” na najbolji način pokaže svu inventivnost i bogatstvo samosvojnih redateljskih rješenja.

Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

Foto & Video galerija