GOSTOVANJE “USTAV REPUBLIKE HRVATSKE”

27. veljače 2019.

Na pozornicu HKD-a na Sušaku, 12. ožujka 2019. u 19.30 sati, stiže predstava Satiričkog kazališta Kerempuh Ustav Republike Hrvatske.

Ovaj provokativni i crnohumorni kazališni komad nastao je po istoimenom filmskom predlošku Ante Tomića i Rajka Grlića, koji je postigao izuzetan uspjeh, što kod publike, što kroz brojna priznanja poput Grand Prixa Amerike za najbolji film na uglednom Montreal World Film Festivalu.

Predstava je nastala pod redateljskom palicom Vinka Brešana, u izvanrednoj glumačkoj postavi koju čine Borko Perić, Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota i Damir Poljičak.

“Ustav Republike Hrvatske” donosi priču smještenu u suvremenom Zagrebu, u čijem je fokusu profesor Vjeko, kojemu užitak predstavlja oblačenje u žensku odjeću te koji živi s nepokretnim ocem Hrvojem, bivšim ustaškim časnikom. Nakon pretrpljenog brutalnog napada, Vjeko završava u bolnici gdje ga prepoznaje njegova susjeda, medicinska sestra Maja. Maja preuzima brigu o ozlijeđenom Vjeki i njegovu ocu, a zauzvrat Vieko podučava njezinog muža, policajca Antu, koji mora položiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske.

Svaki je lik u priči predstavnik određenog društvenog problema, o kojima, gledajući predstavu, promišljamo suočavajući se s karikaturom stvarnosti, koja nas istovremeno zabavlja i diskretno secira društvenu stvarnost. Uz društvenu kritiku bez okolišanja, ova je predstava kod publike izazivala i grmljavinu smijeha koja proizlazi iz komičnih situacija nastalih ispreplitanjem sudbina četiriju potpuno različitih ljudi koji iznenadno postaju međuovisni.

Satirično kazalište Kerempuh već je mnogo puta dokazalo umješnost u postavljaju predstava koje jamče dobru zabavu, stoga zasigurno ne smijete propustiti ovo gostovanje.

Foto & Video galerija