GOSTUJE DRAMA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI – ŠTO ČEKAMO?

4. prosinca 2017.

Drama Marije Dukić Što čekamo? u produkciji HNK Split gostuje u riječkom Kazalištu u utorak 5. prosinca 2017. u 19:30 sati. Predstava problematizira predrasude o rodnim ulogama u našem društvu, rađena je u formi interaktivnog forum-teatra, a primarno se obraća učenicima završnih razreda srednjih škola i njihovim roditeljima. Uloge tumače Ana Marija Veselčić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić i Vicko Bilandžić.

Što se događa kad sin želi odabrati „žensko”, a kćer „muško” zanimanje? I kakve veze sa svime time ima uloga (nepostojećeg) oca u formativnim godinama? To su neke od tema kojima ova drama prodire u srž muško-ženskih odnosa i nametnutih predrasuda o njima. Ona ne nudi rješenja, ali se dramski vještim zapletom snažno bori za razumijevanje različitih odabira i ravnopravnost spolova. Predstava Što čekamo? izravno stimulira kritičko preispitivanje rodnih stereotipa snažno prisutnih i u hrvatskom suvremenom društvu.

Predstava je nastala kao dio projekta Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života sufinanciranog u sklopu programa Europske komisije Rights, Equality and Citizenship – Prava, jednakost, građanstvo. Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Dramski tekst debitantice Marije Dukić odabran je kao najbolji na javnom natječaju, a javnim pozivom odabrana je i redateljica Marica Grgurinović.

Članovi autorskog tima su i kostimografkinja Miranda Vidović, autori videa Dan Oki, Velimir Ujević, Ivan Jamić i Marin Renić, te stručni suradnik sociolog Zvonimir Parać.

Ulaz je slobodan uz prethodno podizanje ulaznica na blagajni Kazališta.