„GULLIVER“: NEOBIČNA, ZANIMLJIVA I MAGIČNA GLAZBENA PREDSTAVA ZA DJECU

13. studenoga 2015.

Riječka premijera „Gullivera“, glazbene predstave za djecu nastale u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra Capodistria-Gledališča Koper, bit će upriličena u utorak, 17. studenoga 2015. na sceni „Zajc na Sušaku“ (u HKD-u na Sušaku) s početkom u 19 sati. Tekst autorica Valentine Rivelli i Serene Di Blasio, inspiriranog „Guliverovim putovanjima“ Jonathana Swifta i temeljenog na povijesnim dokumentima o životu u Rijeci i Kopru u 18. stoljeću, režirala je Anđelka Nikolić, s Brunom Nacinovichem u naslovnoj ulozi. U ostalim su ulogama Elena Brumini, Miriam Monica i glumci koparskog kazališta Igor Štamulak, Gorazd Žilavec te Tjaša Hrovat.

„Sve ovisi iz kojeg kuta gledaš na svijet… I vi, dragi moji, ne razumijete da griješite kad me osuđujete, jer gledate na mene uvijek iz istog kuta… veliki ili mali, ljudi su uvijek ljudi. Shvatio sam da su svugdje isti”. Ovim citatom započela je redateljica Anđelka Nikolić svoj tekst, u kojem dalje stoji:

Talijanski i slovenski glumci, dvije talijanske dramaturginje, srpska redateljica i talijansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija: svi ti „sastojci“ omogućili su da vam ponudimo neobičnu, zanimljivu i magičnu predstavu.

Gulivera kroz pustolovine vodi njegova radoznalost i pažljivost prema drugima posredstvom jezika koji će mu pomoći i u sučeljavanju s drugim narodima i likovima, i u savladavanju poteškoća i nesporazuma. Kroz pjesmu, kaleidoskopske igre i žarke boje jasno se ocrtava važnost komunikacije i integracije naroda kroz jezik, taj veliki dar ljudskog bića.

Bruno Nacinovich besprijekorno interpretira ovog Gulivera koji vidi i ono što mnogi čak i ne primjete, koji prepričava publici svoja putovanja: slabosti i snagu, upoznavanje drugog (različite nacije, države, jezika), razumijevanje i prihvaćanje razlika.

Guliver se predstavlja publici kao čovjek kojeg čak i susjedi krivo gledaju, jer je različit i neshvaćen od njih, sve dok ne krene na putovanje morem i upozna svijet Liliputanaca koji ga – opet – ne razumiju sve dok ne nađu zajedničku točku i u povijesti i u jeziku.

Talijanska drama posvećuje ovu predstavu roditeljima i njihovoj djeci, talijanskoj nacionalnoj zajednici i svima: Hrvatima, Slovencima, Talijanima i Europljanima. Jer talijansko kazalište u Hrvatskoj koje surađuje sa slovenskim kazalištem na predstavi koju glumci igraju na talijanskom i slovenskom jeziku, u režiji srpske redateljice ne može biti nego znak da je Ujedinjena Europa više od apstraktne ideje političara i ekonomista, impuls koji se rađa iz dubine, iz mladih i najmlađih koji, držeći na umu prošlost, gledaju s vjerom budućnost i suradnju među ljudima, društvima i narodima.

Ravnateljica Gledališča Koper Katja Pegan izrazila je posebno zadovoljstvo što je dosadašnja suradnja s Talijanskom dramom nadograđena ovom koprodukcijskom predstavom za djecu. „To znači da nismo udružili samo dva teatra nego i prostor Istre i Kvarnera i time pokazali kako susjedi mogu surađivati i upoznavati se. U našoj predstavi neka djeca će po prvi put čuti slovensku ili talijansku riječ. Možda te jezike nikad neće naučiti kao engleski, ali će ipak spoznati da postoje gradovi- susjedi, u kojima druga djeca govore lijepe i jedinstvene jezike.

 Jako je važno, da smo napravili Gulivera danas, kad je iztraživanje i upoznavanje drugih kultura od bitne važnosti za višekulturalni ambjient u kokvom žive i Koprani i Riječani.“

Inače, ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca jako je zaposlen, a istodobno i bilježi sjajne rezultate.  Tako je broj pretplatnika ciklusa za niže razrede osnovnih škola ove sezone više no udvostručen: od 287 prošlogodišnjih malih pretplatnika do 657 učenika u ovoj sezoni.
Premijeru predstave „Dugonja, Trbonja, Vidonja” u suradnji  s Hrvatskom  dramom,  izvest  će već 28. studenog. A zbog velikog zanimanja i traženja, izvest će reprizu svoje predstave „Mini i Maxi” Maria Schiavata, namijenjene i vrtićkim skupinam, 4. prosinca u sjedištu Zajednice Talijana u Rijeci s početkom u 10 sati.

Predstava „Zoran e il cane di pocellana” izvodi se u Trstu, Udinama, Goriziji a bilježi veliki uspjeh i sjajne kritike.

Predstavu „Gulliver” gledat će na turneji učenici talijanskih škola Istre i Slovenije.

„Gulliver“ – turneja:

20.11 u 9.00 i 11.00 sati; Vodnjan, Dom mladih

24.11 u 11.00 sati; Vodnjan, Dom mladih

25.11 u 11.00 sati; Gledališče Koper

26.11 u 11.00 sati; Kinoteatar u Umagu

Foto & Video galerija