Heroj je umoran / Hero is tired: BALET KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA

11. travnja 2019.

Riječki Balet u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb spreman je za dvije premijere baleta „Heroj je umoran” / „Hero is tired”, jednu na svečanom zatvaranju MBZ-a, u ZKM-u subotu 13. travnja, te drugu u HNK Ivana pl. Zajca u utorak 16. travnja u 19 i 30 sati.

Intendant Marin Blažević na današnjoj je konferenciji za novinare uvodno govorio o novoj baletnoj predstavi: „ Pod vodstvom Maše Kolar, posljednje dvije sezone, riječki baletni ansambl doživljava kontinuirani rast kvalitete, ne samo u izvedbenom smislu već i u idejnom, konceptualnom i u produkcijskom. Međutim, balet „Heroj je umoran“, što sam ga gledao na sinoćnjoj probi, veliki je skok u odnosu na ono što smo do sada vidjeli od riječkog Baleta. U kontrapunktu između prekrasnog, dirljivog dueta Cristine Lukanec i Andreia Kötelesa te ansambla događa se iznimno emotivna baletna priča koja će, siguran sam, publiku ostaviti bez daha.”

Ravnateljica Baleta Maša Kolar kazala je kako se raduje i premijeri u Zagrebu koja je već rasprodana, te premijeri i reprizama u Rijeci: „Riječki Balet po treći put surađuje s Biennalom, a nadam se kako će se suradnja i nastaviti. S obzirom na medij u kojem djelujemo, puno je postupaka, procesa i svi su važni. Ono što bih morala izdvojiti jest harmonična suradnja između Frana Đurovića i Giuseppea Spote. Zatim suradnja koreografa Giuseppea Spote i ansambla – sjajno su reagirali na njegove upute, premašili su sva moja očekivanja. Potom – unutar ansambla, već spomenuta, snažna grupa koja djeluje u opoziciji Cristini Lukanec i Andreiu Kötelesu, napravila je veliku sintezu. Izdvojila bih i duet Nike Lilek i Huga Rodriguesa – to je melem za oči”.

Skladatelj Frano Đurović o suradnji je govorio riječima oduševljenja: „ Za mene je koreograf Giuseppe Spota pravo otkriće. Drago mi je što sam uspio ostati vjeran sebi. Glazba je „šarena“, kao i moj izraz. Atmosfera je prelijepa. Ansambl koji ovako ‘grize’ rijetko se sreće.”

Koreograf Giuseppe Spota, koji je kao plesač između ostalog radio s najvećim imenima koreografskog svijeta, također nije krio iznimno zadovoljstvo suradnjom koju je ostvario s riječkim plesačima. „Uvijek kada surađujem s trupama i ansamblima važni su mi međusobni odnosi. To je poput društva u malom. Zajednički provedeno vrijeme vrlo mi je inspirativno. Koncept predstave tiče se teme novih generacija koje nemaju vremena odmoriti se, biti jednostavni. Cijelo vrijeme su u stresu, moraju biti najbolji, moraju biti pop zvijezde, moraju biti cool…! Moramo se odijevati jednako, ponašati se jednako. Nema osobnosti, nema posebnosti. Na kraju shvaćate da ste sami, da morate pronaći vlastiti identitet. Oni koji se ističu, rade to u egocentričnom smislu, stoje pred ekranima, ogledalima, gubeći se u nečemu bez kontrole. Možemo svi biti heroji. Možemo biti istiniti, svoji. Ne moramo svi biti „veliki“ i „najvažniji“. Koji su vaši snovi? Što bi volio biti kad narasteš? Neke od ovih poruka nalazimo u baletu. Vidjet ćete različite generacije plesača. Tu je podcrtana ljepota različitosti”.

Potom su o predstavi govorili članovi Baleta, svi uz jednako snažnu želju da se koreograf ponovno vrati u riječki Balet.

Cristina Lukanec govorila je o svom dojmu rada na predstavi: „Uživala sam u cijelom procesu. Iz perspektive plesačice bilo je to izuzetno iskustvo: imala priliku svjedočiti zajedničkom nastajanju koreografije i glazbe, što je prava rijetkost. Fascinirana sam time koliko je koreograf uspio istaknuti glazbu te koliko je glazba istakla njegov rad..

Tea Rušin istakla je kako im je koreograf Spota ostavio puno prostora za dopunu postavljenog i sukreiranje koreografije.

Svebor Zgurić rekao je: „Predstava je, rekao bih, cool za mladu publiku. Glazba je velikim dijelom klupska, baš po mom ukusu. Tema je izrazito zanimljiva za online generaciju – onu koja je stalno na Facebooku, Instagramu… „

Reprize predstave „Heroj je umoran” / „Hero is tired” su u srijedu 17. te u četvrtak 18. travnja u 19 i 30 sati. Nakon reprize u četvrtak u gledalištu će se održati i „Kritički glas”, razgovor s kritičarkom Majom Đurinović i publikom o brojnim aktualnim temama koje predstava otvara.

Foto & Video galerija