“HEROJ JE UMORAN/HERO IS TIRED”: POVRATAK HIT BALETA – BALETA SELFIE GENERACIJE

9. listopada 2019.

Predstava “Heroj je umoran/ Hero is tired”, u koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb, ostavila je dug i dubok odjek kod gledatelja koji su ju prošle sezone pogledali. Ovoga tjedna predstavu o srazu generacija i za sve generacije moći ćete pogledati u čak tri termina: 10., 11. i 12. listopada.

“Heroj je umora/ Hero is tired” nije samo estetski i koreografski razrađena plesna predstava (Giuseppe Spota) uz moderni glazbeni izraz (Frano Đurović), već i društveno angažirana i suvremena predstava koja otvara brojna aktualna pitanja. Od potrage za vlastitim identitetom i autentičnosti u mnoštvu kopija, do narcisoidnosti društvenih mreža i konačne optimistične završne poruke koja ljubav vidi kao spas iz egocentričnosti svijeta.

Pročitajte što je o “Heroju” pisala kritika:

Riječki ansambl se i ovom novom predstavom potvrdio kao izvrsna, energična i dojmljiva suvremena skupina koja pleše sa zajedničkom strašću i razvidnim pojedinačnim osobnim stavom; kreće se u zahtjevnoj, čistoj, brzoj, visoko izrađenoj tehnici iznijansiranog eforta i tim snažno pokrenutim i napetim tjelesnim medijem komunicira i prelazi rampu. To je na hrvatskoj sceni trenutno jedinstvena skupina (nastupilo je osam plesačica i osam plesača) koja prezentira mainstream europske tradicije suvremenog plesnog kazališta.
Maja Đurinović, Plesna scena.hr

Koreografija je i mentalno i tjelesno vrlo zahtjevna, premda je uglavnom bez konvencionalnih konstitutivnih elemenata – skokova, vrteški i slično – koji bi bili u funkciji demonstriranja velikih izvođačkih mogućnosti. Pojedinac je prvenstveno pripadnik grupe – gotovo kotačić u stroju – pa tek onda individuum.
Marija Živković, H-alter

Koreografija i glazba imali su savršen spoj u bojama, tuzi, strasti, ljutnji, razočaranjima i ljubavi. Na kraju, uz posve izgubljene identitete onih koji se nisu potrudili zaroniti dublje u sebe, ipak pobjeđuje Ljubav u liku para s početka izvedbe, Ljubav koja nam uvijek na kraju otvara putove svjetlosti i nade, putove topline i ostvarenja. Oduševljenje publike bilo je iskreno.
Glorija Fabijanić Jelović, HRT Radio Rijeka

Ako predstavu niste uhvatili prošle sezone, ovaj tjedan donosi priliku koja se ne propušta!

 

Foto & Video galerija