„HEROJ JE UMORAN“: OTKRIJTE ZAŠTO JE GIUSEPPE SPOTA JEDAN OD NAJUZBUDLJIVIJIH EUROPSKIH KOREOGRAFA

10. travnja 2019.

Publika će u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 16., 17. i 18. travnja moći vidjeti balet „Hero is tired“ / Heroj je umoran”, rad jednog od najuzbudljivijih europskih koreografa koji reda isključivo pohvale za svoj rad. Giuseppea Spotu nazivaju besprijekornim koreografom i vizionarom koji svoju poetiku, bogatim i čitkim rječnikom, ispisuje tijelima plesača. Njegove intenzivne koreografije nude mnogo prostora za interpretacije i slobodne asocijacije. Plesni časopisi „Dance for you”, „Dance Europe” i „Dance Dance” obožavali su ga kao „plesača sa zadivljujućim fizičkim sposobnostima, talentom koji omogućuje kombinaciju duha i tijela u sintezi apsolutne poezije. Odličan plesač najnovije generacije, jedan od vodećih muških plesača suvremenog plesa“, a oduševljenje njegovim koreografskim radom nije nimalo slabije.

„Senzacionalan rad!”

Rheinpfalz

„Giuseppe Spota nesputan je pripovjedač bogate mašte.”

Claudia Ihlefeld, Stimme.de

„Bilo je to pravo zadovoljstvo pruženo ljubiteljima plesa. Veliki talent.”

Arnim Bauer, swr.de

„Spota je jednako uspješan u oba smisla – u spajanju trupe u homogeno jedinstvo kao i u prihvaćanju individualnih formi izražavanja.”

Stefan M. Dettlinger, Morgenweb.de

„Čineći koreografiju napetom, Spota je koreografirao djelo prepuno slika, inovativno i iznenađujuće osmišljeno… Između nevjerojatne ljepote, ljepote i duha, djelo nas drži u napetosti do kraja.”

Rhein-Neckar-Zeitung

Giuseppe Spota koreograf je koji prostor pozornice koristi ne samo za vrhunska plesna ostvarenja, već njima progovara o važnim temama. Njegov novi balet u koprodukciji riječkog Baleta i zagrebačkog Muzičkog biennala bavi se temom koja se tiče svih, željeli to ili ne. Dio smo konzumerizma novih, kratkotrajnih i beznačajnih bljeskova, svakodnevice u kojoj generacije manipuliraju svojim odrazom u ogledalu, na ekranima, socijalnim mrežama, gubeći pritom vlastiti odraz. Možemo li u svojem DNA naći želju i odlučno prakticirati pravu komunikaciju i bliskost? „Toliko smo zauzeti dosezanjem trenutne slave da zaboravljamo naći vlastiti stvarni identitet”, kaže koreograf Giuseppe Spota.