“HEROJ JE UMORAN”: UNIVERZALNA PORUKA LJEPOTE JEDNOSTAVNOSTI ŽIVOTA ZA SVE GENERACIJE

12. travnja 2019.

Sraz generacija, potragu za autentičnošću i vlastitim identitetom te kritiku suvremenosti donosi baletna predstava”Heroj je umoran”, u koreografiji Giuseppea Spote s glazbom Frane Đurovića. “Heroja” će zagrebačka publika premijerno pogledati u sklopu Muzičkog biennalea, 13. travnja, dok je u Rijeci premijera zakazana za 16. travnja. Predstava poetski zalazi u probleme današnjice stvarajući istovremeno optimističnu završnu poruku i poziv na podizanje pogleda s ekrana na svijet koji nas okružuje te potragu za vlastitim izrazom u mnoštvu kopija.

Digitalizacija i njezini odjeci nesumnjivo su problemi suvremenog svijeta. Zahvaljujući egocentričnoj prirodi društvenih mreža, osim narcisoidnosti, koja je podloga za duboko uranjanje u bespuća međusobnog nadmetanja, suvremenost krasi i manjak autentičnosti te asimilacija. Stalna borba za prevlast u svijetu narcisoidnosti često dovodi do razočaranja. Ipak, problemi današnjice nisu rezervirani samo za određene dobne skupine, jer u ovom vremenu živimo zajedno, baš kao što se balet “Heroj je umoran” obraća svima, odašiljući univerzalnu poruku ljepote i poziv svima na stanku i duboki udah u užurbanom svijetu. Balet poruku odašilje dirljivim plesnim izrazom koji ostavlja bez daha što ovu predstavu čini vrijednom svačije pažnje.

Nakon izvedbe 18. travnja, u gledalištu održat će se “Kritički glas”, razgovor s kritičarkom Majom Đurinović tijekom kojega ćete moći nastaviti istraživati pitanja koja ova predstava otvara.