HNK IVANA PL. ZAJCA NA FESTIVALU WIENER FESTWOCHEN S NOVOM PREDSTAVOM OLIVERA FRLJIĆA

26. svibnja 2016.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca odigrat će svoju posljednju ovosezonsku premijeru, Naše nasilje i vaše nasilje redatelja Olivera Frljića u nedjelju, 29. svibnja 2016. i to na jednom od najprestižnijih i najvažnijih europskih kazališnih festivala Wiener Festwochenu. Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji nekoliko europskih kazališta i festivala, koju uz riječki HNK čine HAU Hebbel am Ufer iz Berlina (Njemačka) kao inicijator projekta, Wiener Festwochena iz Beča (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane (Slovenija), Kunstfesta iz Weimara (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel iz Züricha (Švicarska) i sarajevski Festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Inspirirana kultnim romanom Petera Weissa Estetika otpora, predstava Naše nasilje i vaše nasilje širom otvorenih očiju promatra Europu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Europu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskešenim zubima zatvara granice tisućama onih koji bježe upravo pred posljedicama europske i američke politike. Dvadeseto stoljeće kao da je uporno radilo samo na jednom – poticanju nacionalnih narcizama koji su jednu masu učili da je bolja od drugih, pri tom namjerno zaboravljajući da je već sama isključivost oblik nasilja. Dvadeset i prvo stoljeće nastavilo nas je učiti istim lekcijama, samo ubrzanim ritmom koristeći se nepogrešivim oružjem: strahom. Brižno građenu sliku snažne, sjajne Europe nepovratno nagriza rastuća paranoja od terorističkih napada i od svukud nam se šalje samo jedna poruka: nigdje više niste sigurni. Strah je ipak najsigurniji preduvjet za mržnju.
Stoga će nam predstava Naše nasilje i vaše nasilje postaviti neka možda vrlo neugodna pitanja: Jesmo li svjesni da naše blagostanje ovisi o tisućama mrtvih na Bliskom Istoku? Kupujemo li savjest svojom deklarativnom solidarnošću? U trenutku u kojem svjedočimo jednoj od najvećih svjetskih kriza nakon Drugog svjetskog rata, trebamo li se s ponosom nazivati Europljanima ili se Europe trebamo sramiti? Jesmo li spremni snositi posljedice europske stoljetne arogantne dominacije? Oplakujemo li jednako žrtve terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu, kao i onih u Bagdadu? U kojem smo trenutku povjerovali da smo gospodari istine i da je naš Bog svemoćniji od drugih? I gdje se u svemu tome nalazimo mi, gledatelji ove predstave dok plačemo u polumraku dvorane pred fikcionalnim, odigranim prizorima, ali ostajemo ravnodušni pred stvarnim ljudima u izbjegličkim kampovima diljem Europe?

Nakon bečke premijere predstava kreće na turneju po različitim europskim pozornicama. Naše nasilje i vaše nasilje igrat će tijekom ljeta i jeseni u Weimaru, Zϋrichu, Berlinu, Stockholmu, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Bydgoszczu, a na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc premijerno će biti izvedena u studenom 2016.

U predstavi igraju članovi glumačkih ansambala riječkog Zajca i Slovenskog Mladinskog gledališča: Nika Mišković, Jerko Marčić, Dean Krivačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef, uz gošću izvođačicu Barbaru Babačić.

Dramaturg predstave je Marin Blažević, scenografiju potpisuje Igor Pauška, kostimografiju Sandra Dekanić, oblikovanje svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja je Barbara Babačić.

Foto & Video galerija