„HRVATSKO GLUMIŠTE” GOSTUJE U VARŠAVI

10. studenoga 2017.

Predstava „Hrvatsko glumište”, treći dio „Trilogije o hrvatskom fašizmu“, gostuje u poljskom Teatru Powszechnyju u Varšavi u utorak  14. studenog 2017. u sklopu ovogodišnjeg Foruma budućnosti kulture.

V.d. ravnatelja Teatra Powszecny Paweł Sztarbowski kazao je: „U vremenima krize demokracije i usredotočavanja na jačanje nacionalnog i vjerskog ekstremizma diljem Europe, predstavit ćemo dva pogleda na totalitarizme 20. stoljeća i mehanizme što ih dovode u kazalište Powszechny”.

„Trilogija o hrvatskom fašizmu” započela je na Splitskome ljetu 2008. godine, zabranjenom pa ipak odigranom, predstavom „Bakhe” o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti. Već su „Bakhe” najavile drugi i treći dio „Trilogije”, najprije temu konkretne žrtve, a potom i temu odgovornosti za zločin, ali ne one bjelodane i izravne odgovornosti počinitelja, nalogodavca ili ideologa, nego odgovornosti onog kazališta koje ratni zločin prešućuje, relativizira ili čak generira.

„Hrvatsko glumište” postavlja pitanje može li se ono što većina hrvatskog glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazvati kazalištem, ako bi kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje te kakvo je to uopće kazalište, to većinsko hrvatsko glumište, koje ne prepoznaje tragediju svojih sugrađana i kakvo je to kazalište koje na fašizam odgovara fašizmom.

Redatelj je Oliver Frljić, dramaturg Marin Blažević, scenografkinja  Petra Veber, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, asistentica redatelja  Nina Gojić, a asistentica dramaturga je Nataša Antulov. U predstavi igraju Damir Orlić, Tena Antonija Torjanac, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Jerko Marčić, Nikola Nedić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Jolanda Pahor, Nina Batinić.

U Varšavi uz Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i „Hrvatsko glumište” gostuje i estonski Teatar NO99 s predstavom „NO34 Revolution” koja vodi kroz povijest socio-političkih nemira što su promijenili tijek povijesti, govoreći o prirodi i značenju revolucije u globalnom i virtualnom svijetu, pitajući se koja skupina to može donijeti danas.

Nakon predstava, uslijedit će i razgovor varšavske publike s autorima i glumcima.