I OVE SEZONE „LJEPOTICA I ZVIJER“ NA VELIKOJ SCENI

26. studenoga 2015.

Popularna predstava „Ljepotica i zvijer“ žanrovski određena kao treš bajka  u izvedbi ansambla Hrvatske drame ponovno se vraća na veliku pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca i to 26. (u 19.30 sati) , 27. (u 12 i 19.30 sati), 28. (u18 sati) i 30. (u 12 sati) studenoga 2015. Međutim, ove sezone gladat ćemo je u ponešto izmijenjenoj glumačkoj podjeli. Tako će ulogu Ljepotice prvi put igrati Aleksandra Stojaković, ulogu Brata Nikola Nedić, a ulogu Oca Davor Jureško. U ostalim su ulogama Alen Liverić (Zvijer), Tanja Smoje (I.sestra), Ana Vilenica (II.sestra), Jasmin Mekić (DJ Jameka) i Dražen Mikulić (Odvjetnik), koji svoje uloge igraju od premijere 2008. godine.

Podsjetimo, režiju ove treš bajke potpisuje istaknuti slovenski redatelj Vito Taufer i dekonstrukcija je  proslavljene priče Jeanne-Marie Le Prince de Beaumonta iz 18. stoljeća i Cocteauovog filmskoga scenarija. Autorica je mlada riječka pjesnikinja Jelena J-Zlo Tondini čiji treš songovi poput „Bjuti“ ili „Lepojka i zverka“ progovaraju o dobu komercijalizacije i tajkuna te o odnosu ljepote i moći.

„Poznati predložak redatelj Vito Taufer i dramaturginja Magdalena Lupi pokušali su iščitati iz vizure današnjega vremena, stavljajući u prvi plan teme ljepote, novca i moći, dok su u treš stihovima Jelene J-Zlo Tondini do izražaja došli i neki specifični problemi tranzicijskog društva u kojemu živimo“, napisala je kritičarka Kim Cuculić u „Novom listu“ dok je Iva Rosanda Žigo na internetskom portalu www.kulisa.eu  istaknula: „Glumačke kreacije prvenstveno se temelje na prpošnosti songa (što katkad zadire u folk intonaciju), simpatičnim replikama i pokretu. Dobivamo tako vedru i veselu scensku sliku što ironiziranjem ljudske slabosti stvara komičnu situaciju koja u publici neminovno proizvodi smijeh.“

Autorsku ekipu čine i scenograf Luka Umek, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj i oblikovatelj zvuka DJ Jamirko, koreografi Rosana Hribar i Gregor Luštek te oblikovatelj svjetla i projekcija Deni Šesnić.

Foto & Video galerija