IN MEMORIAM: DRAGO CRNČEVIĆ (1934. – 2022.)

15. ožujka 2022.

Preminuo je Drago Crnčević, intendant HNK Ivana pl. Zajca u razdoblju od 1988. do 1993. godine, jednom od zlatnih razdoblja riječkog Kazališta. Upravo su iz toga vremena neke od legendarnih i najnagrađivanijih riječkih predstava poput, spomenimo samo, „Vježbanja života“, „ Revizora“, „Kraljeva“, „Norme“, „Giselle“… Bilo je to naprosto vrijeme Drage Crnčevića.

Rođen 1934. u Tisnom, u Rijeci je živio već od 1948. gdje je završio gimnaziju da bi potom diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Desetljećima je prof. Crnčević bio među najistaknutijim kulturnim djelatnicima grada na Rječini. Bio je profesorom hrvatskog jezika i književnosti u Sušačkoj gimnaziji, potom njen dugogodišnji ravnatelj, ravnatelj i glavni urednik Izdavačke kuće „Otokar Keršovani“, potom pomoćnik intendanta i neko vrijeme v.d. ravnatelja Opere tadašnjeg HNK „Ivan Zajc“ pa ravnatelj Kazališta lutaka.

U ljeto 1988. postaje riječkim intendantom. Na funkciju dolazi u krizno vrijeme te preuzima nezahvalnu i tešku zadaću izlaska iz te nemale krize i u tome – uspjeva u potpunosti. Materijalna situacija se stabilizirala, umjetnički su ansambli ojačani novim snagama. Započela je renesansa riječkog glumišta.

Drago Crnčević vrlo brzo doveo je riječki HNK u sam vrh današnjeg hrvatskog glumišta, a prepoznala je to struka, cijela kulturna javnost i, naravno, kazališna publika. Mnoge se tadašnje predstave pamte do danas. Tijekom svog intendantskog puta, vodio je Kazalište i kroz vrijeme nastajanja hrvatske države.

Neprocjenjiv je bio i njegov ulog na planu suradnje hrvatskih nacionalnih kazališta zbog čega je riječki HNK postao jednim od dominantnih čimbenika i pokretačem novih inicijativa.

I danas ga rado spominju kazališni djelatnici koji su ga poznavali i među najljepšim svojim uspomenama čuvaju kazališno vrijeme provedeno s njim.

Posljednji pozdrav.

Foto & Video galerija