IN MEMORIAM: MIROSLAV HOMEN (1940.-2021.)
OTIŠAO DIRIGENT DOJMLJIVE GESTE I TOPLA SRCA

8. ožujka 2021.

Preminuo je maestro Miroslav Homen, dugogodišnji šef dirigent orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca i ravnatelj riječke Opere u sezonama 1992./1993. i 1993./1994. Zauvijek nas je napustio u 81. godini života u Kotoru.

Brojni se Riječani živo sjećaju predstava i koncerata čijim je izvedbama dirigirao, bio je tu cijeli niz opernih, ali i baletnih predstava, a uz simfonijske, dirigirao je i mnogim prigodnim te edukacijskim koncertima. Svoj posljednji riječki nastup ostvario je krajem 2015. godine kada je, kao i godinu ranije, uz sina Roberta, dirigirao izvedbama Novogodišnjih koncerata.

Renomirani dirigent rođen je u Dubrovniku 1940. godine. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio je u Sarajevu 1966. Iste je godine postao dirigent sarajevske Opere i baleta. Od 1971. godine bio je honorarni suradnik Muzičke akademije za predmete zbor i zborno pjevanje, a od 1986. izvanredni profesor za studij Opernih uloga i korepeticiju opere. Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo. Od 1988. do 1990. godine bio je direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije. Trideset je godina bio dirigent studentskog zbora Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva s kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Engleskoj. Kao gost dirigent nastupio je u svim kazališnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim europskim zemljama.

Godine 1992., za vrijeme ratnog vihora, dolazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca gdje preuzima posao dirigenta. Bio je ravnateljem Opere dvije sezone, a šef dirigent do umirovljenja krajem 2006. godine.

„Dijelim oduševljenje orkestra i cjelokupnog ansambla riječke Opere činjenicom što je maestro Homen, umjetnik velikog renomea, u ovo teško vrijeme s nama. Čim je izašao iz ratom razorenog Sarajeva, ponudili smo mu mjesto dirigenta u Rijeci znajući da je dolazak ovakvog umjetnika, velikog iskustva i temperamenta, dragocjen za Rijeku“, izjavio je u povodu dolaska maestra Homena u riječki HNK tadašnji intendant Drago Crnčević.

Godine 1998. primio je Nagradu „Milka Trnina“ za ravnanje operama „Rigoletto“ Giuseppea Verdija i „Madame Butterfly“ Giacoma Puccinija, obje u produkciji i izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Verdijev „Rigoletto“ pod njegovim vodstvom iz 1996. godine jedna je od najnagrađivanijih predstava u povijesti riječkog HNK te jedna od najnagrađivanijih opernih predstava u Hrvatskoj uopće. Tom su prigodom, glazbeni kritičari o maestru Homenu pisali: „Predstavom je znalački ravnao Miroslav Homen, dirigent koji uvijek ostvaruje ljepotu Verdijeve melodike“ ili pak „Miroslav Homen, dirigent velikog iskustva, dojmljive geste i topla srca, osobito za romantičnu operu i zbornu umjetnost, dobrano je zaslužan i za cjelovitost i za glazbene vrhunce izvedbe.“

Obnovom „Rigoletta“ početkom 2006. godine obilježio je i 40. obljetnicu umjetničkog djelovanja kada je naglasio kako unatoč pozivima iz drugih gradova, ni u jednom trenu nije zažalio što je došao raditi u Rijeku.