ISPUNJENO KAZALIŠTE ODUŠEVLJENO SIMFONIJSKIM KONCERTOM

17. listopada 2016.

Prvi ovosezonski simfonijski koncert Eroica oduševio je ispunjeno riječko Kazalište! Od partera preko loža do balkona (gotovo 600 posjetitelja), publika je snažnim pljeskom i povicima bravo! čak  pet puta vraćala maestra Villea Matvejeffa na poklon.

U prvom je dijelu koncerta izvedena kompozicija Richarda Straussa, Metamorphosen za 23 gudača, a zatim praizvedeno djelo Jurja Marka Žerovnika povodom 130. obljetnice rođenja Janka Polića Kamova, te u drugom dijelu Treća simfonija, Eroica Ludwiga van Beethovena.
Za izvođenje Ištipane hartije na sceni je bilo čak stotinjak članova riječke Opere i gostiju – solisti, zbor i orkestar! Dvoje nacionalnih opernih prvaka, Dubravka Šeparović Mušović i Giorgio Surian s punim predanjem i uvjerenjem pjevali su Kamovljeve stihove U noći, Gdje si, draga, jučer bila... i Vitlaj duše. Jedan od komentara iz publike bio je: “To je Kamov! Da nije pisao već skladao – zvučao bi baš tako!” Iz stavaka Žerovnikove skladbe largo, con orrore, grave, allegro molto, maestoso… dalo se naslutiti što očekuje publiku na praizvedbi djela, no jednako je uzbuđenje bilo i za njega samog, i za izvođače i dirigenta, riječku Operu i riječku publiku! Mladi skladatelj Žerovnik, zahvalan riječkoj Operi na povjerenju i izvedbi Ištipane hartije, osim izrazito pozitivne reakcije publike odmah po izvedbi novoga djela, nije prestao dobivati riječi pohvale i čestitanja, što se nastavilo i nakon završetka koncerta u atriju i ispred Kazališta.

Foto & Video galerija