ISTINA JE…

24. svibnja 2017.

premijera Molièreova „Mizantropa” oduševila publiku, uz snažan pljesak i povike „bravo!” svakom od glumaca! U režiji jednog od trenutno najznačajnijih redatelja mlađe generacije ovog dijela Europe Igora Vuka Torbice, ansambl Hrvatske drame i gošća Katarina Bistrović Darvaš, donijeli su na scenu riječkog Kazališta djelo staro 351 godinu, značajno ga obogativši suvremenom „komedijom”.

Neki od prvih večerašnjih komentara iz publike su: „Sjajna predstava, izvrsni glumci, svladati takav stih s lakoćom i prirodnošću – to je zaista umijeće, vještina nedostižna baš svakom. Mislim da će i tradicionalna dramska publika biti prezadovoljna, uz takve glumce i takav tekst!”, zatim: „U edukaciji publike koja traje već neko vrijeme, nisam ni očekivala da se neće posegnuti za ovakvim osuvremenjivanjem klasika, ali ovako stopiti i odigrati da se „šavovi” ne vide i ne osjete – čestitke svima!”, „Teško mi je pomiriti se s krajem u kojem Alceste ne poseže za ljubavlju, ali jasno mi je, politika, društvo… No, ako već sve ide dođavola, to valja učiniti sa stilom, a Vuk Torbica i glumci su u tome itekako uspjeli.”

Redatelj „Mizantropa” je Igor Vuk Torbica, dramaturginja Nataša Antulov, skladatelj Josip Maršić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Ivana Kalc i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. U predstavi igraju Jerko Marčić kao Alceste, Leon Lučev kao Philinte, Jasmin Mekić kao Oronte, Katarina Bistrović Darvaš kao Célimène, Marija Tadić kao Éliante, Olivera Baljak kao Arsinoé, Dražen Mikulić kao Acaste te Davor Jureško kao Clitandre

Istina je, reprize „Mizantropa” su 25, 27, 29, 30. i 31. svibnja ili 1. lipnja u 19 i 30 sati.

Istina je, sudeći po temama koje otvara, o „Mizantropu” i istini još će se govoriti.

Foto & Video galerija