IZ NOVOGA SVIJETA – nastavljamo sezonu simfonijskih koncerata Orkestra riječke Opere s najpoznatijim djelima Dvořáka, Brittena i Rodriga

12. siječnja 2016.

Prvi ovogodišnji simfonijski koncert Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca bit će izveden 16. siječnja u 20 sati. Koncert je naslovljen Iz novoga svijeta, prema najpoznatijoj simfoniji češkog skladatelja Antonína Dvořáka. Pred Orkestar riječke Opere po prvi puta stupa maestro Adriano Martinolli D’Arcy, koji je dosad ravnao nekima od najznačajnijih orkestara u Italiji, Austriji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Meksiku (među kojima su i Orchestra Sinfonica della RAI Milan, Philharmonia Orchestra London, Philharmonic Orchestra Graz, Orquestra Metropolitana Lisbon, Orchestra Filarmonica del Teatro G.Verdi Trieste). D’Arcyjeve važne međunarodne diskografske publikacije uključuju snimanja s Filharmonijskim orkestrom u Londonu, Wuertemberškom filharmonijom, Orkestrom i zborom Opere u Grazu, a u lipnju će s orkestrom, zborom i solistima riječke Opere snimiti Suppéov Il ritorno del Marinaio (za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck).

 

Nakon dugo vremena, ponovno ćemo uživati u harfi naše Diane Grubišić Ćiković, koja je više od dvadeset godina bila članicom Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, a sada nastupa na svjetskim harfističkim festivalima i kongresima, snima za fonoteku Hrvatskog radija, snimila je prvi solo CD Harfosfera, ostvaruje suradnje s orkestarima u Hrvatskoj i Sloveniji, članica je ocjenjivačkih sudova na domaćim i inozemnim harfističkim natjecanjima, te predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Diana Grubišić Ćiković izvest će Concierto de Aranjuez za orkestar i gitaru – u izvođenju harfe.

Brittenova Četiri interludija mora iz opere Peter Grimes izvodimo povodom kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture s temom: „Luka različitosti”.

Najbolje od Dvořáka, Brittena i Rodriga na sceni riječkog HNK!