Janina Fialkowska

Iznimna gošća, omiljena pijanistica diljem svijeta Janina Fialkowska

10. listopada 2022.

Od Londona do Los Angelesa, od Toronta do Tokija – jedna od najvećih pijanističkih dama svijeta na europskoj je turneji i dolazi u Rijeku na pozornicu „Zajca” kako bi svoje virtuozne glazbene pejzaže podijelila s riječkom publikom na simfonijskom koncertu Bach, Beethoven i Brahms u Beču, 12. listopada u 19,30 sati.
Upečatljivi Beethovenov Četvrti koncert u kojem su pijanistica i glazbenici orkestra suputnici u dijalogu, a ne tek pratnja, izvest će uz Fialkowvsku Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem šefa dirigenta Valentina Egela. Londonski The Evening Standard piše: „Ako imate prilike čuti je uživo, otkažite sve drugo”.


Janina Fialkowska poznata je kanadska pijanistica poljskog podrijetla koja, kako piše Frankfurter Allgemeine, „već pedeset godina očarava publiku i kritiku diljem svijeta. Hvaljena je zbog svog glazbenog integriteta, osvježavajućeg, prirodnog pristupa i jedinstvenog zvuka klavira čime je postala jedna od Grandes Dames pijanistica”. Nakon što je tijekom obrazovanja iskusila najbolje od francuske i ruske pijanističke tradicije, njezina karijera započinje 1974. kada je legendarni Arthur Rubinstein postao njezin mentor. Prozvao ju je tada „rođenom tumačiteljicom Chopina”. Od tada je nastupala na turnejama s vodećim svjetskim orkestrima pod dirigentskim palicama najvažnijih dirigenata svijeta, dobitnica je niza posebnih priznanja, kao i onih za velika postignuća u klasičnoj glazbi, ima tri počasna doktorata, bila je članica žirija na nekim od najprestižnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Glazbu smatra važnom koliko i kisik. I dalje nastupa, i dalje očarava publiku diljem svijeta na svojim turnejama.


„Izvanredno je imati pijanisticu Janinu Fialkowsku na Beethovenovom Četvrtom koncertu za klavir! Svirati taj Koncert s njom… nevjerojatno! Fialkowska je bila posljednja učenica velikog Arhura Rubinsteina koji je bio izrazito ponosan na nju. 
Između ostalog, baš je to Beethovenovo djelo jedno od najprodavanijih ploča i CD-a. Siguran sam da je većini poznato djelo koje će sada imati prilike doživjeti uživo i to uz nekoga kao što je Fialkowska i Riječki simfonijski orkestar. Vidimo se!“
Valentin Egel, šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra

 

Foto & Video galerija

 

Generalni pokrovitelj Riječkoga simfonijskog orkestra