IZNIMNO ZNAČAJNA PRVA SURADNJA HNK IVANA PL. ZAJCA I DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

7. svibnja 2018.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama realizirat će predstavu „Michelangelo Buonarrotti”, dramu Miroslava Krleže. Predstava će u režiji Sebastijana Horvata biti premijerno 27. srpnja na Lokrumu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Intendant riječkog Kazališta Marin Blažević istaknuo je kako se radi o izrazito značajnoj suradnji u produkcijskom i umjetničkom smislu.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski naglasila je pak kako koprodukcijski model postaje važan uzus u hrvatskoj kazališnoj politici i strategiji, ne samo zbog dijeljenja iskustava i znanja, širih umjetničkih angažmana, nego i zbog ekonomičnosti i isplativnosti. Važna je za oba grada, i za Rijeku, i za Dubrovnik, a za umjetnike je izazov i pomicanje granica.

„Na festivalu se predstave prikažu pet puta, a želja nam je s ovom predstavom obići i druga Kazališta i gradove, tako da ona uistinu zaživi, što do sada nije bio slučaj”, kazala je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik za dramski program, kazališni redatelj Saša Božić kazao je kako se Krležin „Michelangelo“, ekspresionistička drama o odnosu umjetnika i moći, izvodi prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Probe za predstavu počinju u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a međunarodnu autorsku ekipu uz redatelja Sebastijana Horvata čine i dramaturg te autor adaptacije Milan Marković, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, autorica glazbe je Karmina Šilec, suradnica za pokret je Ivana Kalc, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Dean Krivačić, Nikola Nedić, Edi Ćelić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a igrat će i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh), te u glavnoj ulozi Rakan Rushaidat (Zagrebačko kazalište mladih). U predstavi će sudjelovati i festivalski zbor DLJI, a u izvedbama u Rijeci zbor Opere riječkog „Zajca“.