JAVNO PREDAVANJE JUDITH BUTLER U ZAJCU!

30. svibnja 2018.

Ljetna škola u organizaciji Centra za napredne studije jugoistočne Europe posvećena je jednome od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Do koje je mjere moguće dekonstuirati i imenovati prevladavajuće mehanizme nasilja? Koje vrste pojava eskaliraju u prisili i nasilju te je nemoguće oduprijeti im se i ponuditi im uvjerljivu alternativu? Pretpostavljajući da nasilje u različitim društvenim kontekstima nije samoodrživa već relacijska i društvena pojava, postavlja se pitanje postoji li ikakva društvena svrha nasilja i postoji li produktivna alternativa nasilju?

Povodom otvorenja ljetne škole “Kritika nasilja danas: kako misliti i boriti se protiv nasilja”, 18. lipnja s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci javno predavanje naslovljeno “Interpretiranje nenasilja” održat će Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci).

U najavi predavanja ističe se da: “Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom”.
Predavanjem se predlaže da “prvo razmislimo o etici nenasilja koja pretpostavlja forme ovisnosti i međuovisnosti kojima je nemoguće upravljati ili koje postaju izvorima konflikta i agresije. Drugo, ono predlaže da uzmemo u obzir odnos koji naše razumijevanje jednakosti ima s etikom i politikama nenasilja. Kako bi ta poveznica imala smisla, morali bismo moći priznati u ideji političke jednakosti i jednaku žalobnost života. Samo skretanjem fokusa s pretpostavljenog individulizma možemo razumjeti mogućnost agresivnoga nenasilja, onog koje izranja usred konflikta, onog koje se zadržava u polju sile nasilja samog”.

Judith Butler je Maxine Elliot Profesor pri Odsjeku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Sveučilišta u Kaliforniji (Berkeley), čija je ujedno utemeljiteljica i prva direktorica. Autorica je knjiga: “Subjects of Desire: Hegelian Reflections in Twentieth-Century France” (1987.); “Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity” (1990.); “Bodies That Matter: On the Discursive Limits of “Sex”” (1993.); “Frames of War: When Is Life Grievable?” (2009.) te “Is Critique Secular?” (u koautorstvu s Talal Asad, Wendy Brown i Sabom Mahmood, 2009. Njezina recentnija izdanja uključuju: “Notes Toward a Performative Theory of Assembly” (2015.) te “Vulnerability in Resistance” (2016.), uređeno s Zeynepom Gambettijem i Leticijom Sabsay.
Butler je dobitnica brojnih nagrada, uključivši i Nagradu Andrew W. Mellon za istaknuta akademska postignuća u humanističkim znanostima (2009. – 2013.). Trenutno je voditeljica četverogodišnje stipendije za razvoj “International Consortium of Critical Theory Programs” pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njezina boravka u Rijeci.

◍ Ulaznice ◍
Ulaz na javno predavanje besplatan je za sve zainteresirane uz obaveznu prethodnu rezervaciju propusnica e-mailom na blagajna@hnk-zajc.hr ili pozivom na broj +385 (0)51 337 114. Preuzimanje propusnica za javno predavanje moguće je najkasnije 24 sata prije događanja. Radno vrijeme blagajne Kazališta je od ponedjeljka do petka od 8 do 14 sati, subotom od 9 do 13 sati te dva sata prije početka programa u HNK Ivana pl. Zajca.

Organzatori: Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Kaliforniji (Berkeley), Institut za filozofiju i društvenu teoriju Sveučilišta u Beogradu.
Partneri: Friedrich Ebert Stiftung Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Fondacija A. W. Mellon, Erste Stiftung, European Fund for the Balkans, Francuski institut u Hrvatskoj, Consulato generale d’Italia – Fiume, Goethe Institut Zagreb, Art-kino Croatia i Grad Rijeka.
Program Ljetne škole Centra za napredne studije Jugoistočne Europe 2018. dio je programskih pravaca “Kuhinja” i “Doba moći” projekta “Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture”.

Više informacija o programu i raspored događanja Ljetne škole pronađite na web stranici Centra: www.cas.uniri.hr