JESEN SA SIBELIUSOM – GOSTOVANJE FINSKOG ZBORA DOMINANTE

9. listopada 2015.

Povodom proslave 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu programa „Jesen sa Sibeliusom“ pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u RH, riječko Kazalište ugostit će finski mješoviti zbor „Dominante“ u subotu, 10. listopada 2015.u 20.00 sati.

U Rijeci će se obljetnica obilježiti, osim gostovanjem zbora „Dominate“, i simfonijskim koncertom pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa na kojem će u izvedbi Sibeliusova Koncerta za violinu i orkestar solistički nastupiti riječki violinist Marco Graziani.

Zbor Dominante, kojeg ćemo imati prilike slušati u subotu, jedan je od najznačajnijih zborova u Finskoj osnovan 1975. godine kao studentski zbor Tehnološkog fakulteta u Sveučilišta u Helsinkiju. Od 1981. godine dirigent zbora je g. Seppo Murto. Tijekom tri desetljeća pod njegovim vodstvom  Dominante je postao traženi zbor u Finskoj, zahvaljujući raznolikom repertoaru u rasponu od tradicionalne do suvremene zborske glazbe te do glazbe iz mjuzikla do orkestralnih djela.  U skorije vrijeme,  zbor Dominante surađivao je  među ostalima s Finskom nacionalnom operom, simfonijskim orkestrom Finskog radija, Helsinškom filharmonijom, Tapiola Sinfoniettom te Lahti simfonijskim orkestrom, te s dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Leif Segerstam i Helmuth Rilling. U kolovozu 2007. zbor Dominante nastupio je u Royal Albert Hallu u Londonu, s Lahti simfonijskim orkestrom i Osmom Vänskäom u sklopu BBC Proms festivala. U 2012. godini Dominante je sudjelovao na Arts festivalu u Hong Kong. Zbor je nastupio u zemljama na svim kontinentima. Tijekom godina, Dominante se pojavio na više od dvadeset zvučnih zapisa. Za svoj najnoviji a capella album pod nazivom Lempeä, 2009. godine zbor je dobio nagradu za album godine Udruženja finskih zborovođa. Dominante je sudjelovao na snimanju kompletnih djela Jeana Sibeliusa za izdavačku kuću BIS.

Umjetnički direktor Seppo Murto jedan je od najistaknutijih finskih orguljaša i zborskih voditelja.  Umjetničkim direktorom zbora „Dominante“ postaje 1981. godine. Održao je brojne seminare i radionice vezane uz dirigiranje zborom diljem svijeta, snimio je brojne albume sa svojim zborovima. Također je dirigirao neka od najvećih djela Bacha, Haydna i Mozarta u izvedbi finskih simfonijskih orkestara.

Orguljaš je Helsinške katedrale od 1985. godine te predaje predmet orgulje na Sibelius akademiji, vodećoj instituciji za glazbeno obrazovanje u Finskoj. Nominiran je za dirigenta godine 2001, a 2004. mu je grad Espoo dodijelio medalju časti.

Program:

Jean Sibelius  (1865-1956)                      Venematka/ Putovanje brodom

Min rastas raataa/ Gdje drozd teško radi
Saarella palaa/Vatra na otoku
Sydämeni laulu / Pjesma mog srca
Sortunut ääni/ Izgubljeni glas

 

Charles W. Stanford (1852-1924)          Beati quorum via

Matthew Whittall (1975-)                          Love is a place

 

Aulis Sallinen (1935-)                                 Beaufort Scale

Veljo Tormis (1930-)                                   Raudan kirous / Prokletstvo željeza

 

****

 

Toivo Kuula (1883-1918)                        Auringon noustessa / Kad sunce izlazi

Virta venhettä vie / Struja nosi brod

Eric Whitacre (1970-)                               Water night

Leonardo dreams of his flying machine

Jaakko Mäntyjärvi (1963-)                    Alleluia delle pietre dure

 

Dominante - sponzori