JUBILEJ TALIJANSKE DRAME: 26.11.1946. GOLDONI 26.11.2016.

21. studenoga 2016.

Ansambl Talijanske drame pri kraju je priprema za novu premijeru što je na programu točno na 70. godišnjicu prve predstave ovog ansambla u Rijeci, u subotu, 26. studenog 2016. u 19:30 sati, komediju Carla Goldonija La locandiera / Gostioničarka Mirandolina u režiji Paola Magellija. Osim ovom premijerom, Talijanska drama obilježava 70. obljetnicu svog postojanja i velikom izložbom fotografija na Korzu „70 anni del Dramma Italiano“

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, jedino profesionalno talijansko kazalište koje djeluje izvan granica Italije, od sezone 1946/1947. do danas odigrala je preko 350 premijera, od čega čak 24 premijere prema djelima Carla Goldonija. Prvi ravnatelj bio je Tullio Fonda, a prva predstava izvedena je 26. studenog 1946. godine, Il burbero benefico / Ćudljivi dobrotvor  Carla Goldonija u režiji Emilia della Gatte. Kada svemu dodamo jednoga od najvažnijih europskih redatelja, Paola Magellija i zvijezdu talijanskog glumišta Valentinu Banci, svečanije ne može biti.

Ovo je treći put da Paolo Magelli režira ovo Goldonijevo djelo koje je okarakterizirao kao samo naoko jednostavno, a u suštini vrlo složeno, a o predstavi nije želio govoriti već je prepustio da predstava govori za sebe. Međutim, naglasio je iznimnu važnost i vrijednost riječkog talijanskog ansambla koji je jedini stalni profesionalni talijanski ansambl izvan Italije i ulazi u krug 36 europskih kazališta na manjinskim jezicima.

Gošća Valentina Banci, glumica u naslovnoj ulozi, rođena je u Pratu kao i Magelli, a s Paolom Magellijem surađivala je i na Senekinoj  Medeji u kazalištu Teatro Greco di Siracusa i u rimskom Koloseumu 2015. Mnogo je puta glumila u klasicima, ali, kako je rekla, tek je u radu s Magellijem u riječkom Kazalištu uistinu otkrila prvu ljepotu klasičnih djela Goldonija i Pirandella.

„Čovjek od 70 godina je bolestan, iako je zdrav. Međutim, kako kaže Leonard Cohen,  pukotine postoje u svemu, ali kroz njih prodire svjetlo “, kratko je i emotivno je opisala svoj dugogodišnji rad u ovom ansamblu prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich.

Scenograf Dalibor Laginja izrazio je želju da ovu predstavu, osim riječke, vidi i publika na gostovanjima u drugim kazalištima.

Uz redatelja Paola Magellija u autorskoj ekipi je dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj Arturo Annecchino, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, asistentica režije Mirta Polanović te asistentica scenografije Aleksandra Ana Buković.

Uloge (po redoslijedu pojavljivanja) tumače: Bruno Nacinovich, Giuseppe Nicodemo, Mirko Soldano, Valentina Banci, Elvia Nacinovich, Rosanna Bubola, Lucio Slama, Anton Plešić, Ivna Bruck i Leonora Surian.

V.d. Intendanta Marin Blažević zahvalio je dosadašnjoj ravnateljici Leonori Surian, koja je zbog osobnih razloga odustala od ove funkcije, na dvogodišnjoj suradnji i na njenom doprinosu obnovi Talijanske drame . Trenutno je, kako je kazao,  u pregovorima s nekoliko osoba za to ravnateljsko mjesto. Leonora Surian zahvalila se svima i naglasila koko su joj u ovom trenu prioritet njeno dvoje male djece.

Izložba na Korzu – obiteljski album Talijanske drame

Autorica postava Emina Pughel za veliku je dokumentarnu izložbu na Korzu „70 anni del Dramma Italiano“odabrala fotografije iz arhiva HNK Ivana pl. Zajca i nekoliko iz privatne zbirke obitelji Brumini. Izložba fotografija na riječkom Korzu ostvarena je u suradnji s Gradom Rijeka,  a možete ju pogledati do 28. studenog 2016.

Kako ju je Emina Pughel nazvala, ova izložba  je povijesni obiteljski album.