KAKO JE NASTALO DJELO O PALJENJU KNJIGA?

1. prosinca 2021.

Iščekivana premijera predstave “Fahrenheit 451” u dramatizaciji i režiji Ivana Penovića na programu je u petak 3. prosinca s početkom u 19 sati. A znate li kako je nastao istoimeni književni klasik Raya Bradburya? Koji su povijesni i životni događaji na njega utjecali te ga inspirirali?

Ray Bradbury imao je 15 godina kada je Hitler na ulicama Berlina organizirao paljenja nepoželjnih knjiga. Taj se događaj duboko utisnuo u dušu mladića kojemu su knjige bile najvažniji učitelji, njegovi heroji. Bio je zaljubljen u knjižnice. Doznao je tada i da se najveće blago antičkog svijeta, svo znanje sačuvano u knjižnicama kozmopolitskog grada znanosti i kulture, Aleksandrije, palilo prije 5000 godina. Pomislio je da ako se takvo što moglo dogoditi u jednoj Aleksandriji ili u jednom Berlinu, može se dogoditi bilo gdje, bilo kada. Događa se i danas.

“Fahrenheit 451” napisao je Ray Bradbury u Americi, njegov jedini roman znanstvene fantastike objavljen je 19. listopada 1953. godine, nedugo nakon što su nacisti palili knjige, a onda i ljude. Nakon Drugog svjetskog rata, tijekom Druge crvene preplahe (Second Red Scare), vladala je u Americi politička i kulturna paranoja. Te 1950-e bile su godine nakon Hirošime i Nagasakija, eskalirala je utrka u naoružanju, budućnost je izgledala očajno. Ljudi su se bojali vlastite sjene. Mnoge zabranjivane knjige tada su uklonjene s polica, prijetila je opasnost da se organiziraju paljenja, proganjani su pisci. Stvari su se na sreću tijekom godina ipak kretale u boljem smjeru, ali Bradbury je zabilježio i komentirao što bi se dogodilo da smo se prepustili i otišli predaleko u onom drugom smjeru uništavajući sami sebe.

Jedna od inspiracija za djelo i glavni lik bila je situacija kada je s prijateljem piscem šetao ulicom. Zaustavio se policijski auto, izašao je policajac i upitao ih što rade. Bradbury je objasnio kako su u šetnji i da jednostavno samo „stavljaju nogu ispred noge“. Policajcu se to nije svidjelo i ljutito je upozorio: „Nemojte to ponoviti!“. Bradburyja je to razbjesnilo, počeo je zamišljati svijet i vrijeme u kojem se svakoga, pa i onoga tko samo hoda smatra zločincem. Nastao je tako i lik Guya Montaga kojeg će predstavi “Fahrenheit 451” utjeloviti mladi glumac Hrvatske drame Mario Jovev.

Foto & Video galerija

Foto: Fanni Tutek-Hajnal

 

Sponzori predstave