KAKVA JE AMNERIS DUBRAVKE ŠEPAROVIĆ

25. srpnja 2018.

Dubravka Šeparović nacionalna je operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Za svoje je interpretacije uloga dobila je mnoge prestižne nagrade.

Ulogu Amneris pjevala je diljem Europe, ali i na turneji u Japanu, a pjevat će je i u Areni u Puli 27. srpnja!

A kako je sazrijevala Amneris Dubravke Šeparović, ispričala nam je u kratkom razgovoru.

VERDIJEVI LIKOVI

Ističem, svaki put iznova, kada pjevam Verdija, otkrivam nešto novo u sadržaju i likovima.

Događa se to stoga jer sam kao osoba sazrijela, progledala, naučila promatrati ljude. Iz tog se promatranja može zaključiti kako smo mi, ljudi zapravo prizemna bića opterećena egom i samodopadljivošću.

Ali imamo i svoj unutarnji život, biće koje takvim ponašanjem samo nastojimo zaštititi. To je biće u nama osjetljivo, kao malo dijete koje stalno traži da ga netko zagrli. Upravo su takvi Verdijevi likovi, izvana pompozni, dostojanstveni i gordi, a potom ih u jednom trenutku Verdi prikazuje nesigurnima i ranjivima iznutra. Posebice u  „Aidi” i „Don Carlosu”. Mezzosopranske role u ove su dvije opere vrlo složene, naročito psihički.  Ti likovi prolaze transformaciju, vidljiv je njihov put prema prosvjetljenju. Verdi prikazuje likove koji kroz trpljenje postaju uzvišeni i čisti, kao što Amneris, u četvrtom činu, shvaća da je slaba i emocionalno nezrela.  Shvaća da u  zlatnom kavezu u kojem je živjela nije dobila najosnovniju supstancu za sretan život. Nije dobila ljubav svoga oca, a majka se u operi niti ne spominje. Verdi pokazuje koliko je obitelj važna u sazrijevanju čovjeka. Amneris nije sposobna bilo kojeg muškarca zadržati kraj sebe. Shvaća to u kobnom četvrtom činu, shvaća da je živjela posve pogrešno. Najveća kazna za nju takvu je ostati živom i nastaviti sa životom.

PREMLADA AMNERIS / ZRELA AMNERIS

Svaka uloga dolazi u pravo životno doba. Pjevati Amneris u mladosti  je – ludost. Mene je tada spašavala energija i ambicija, pjevala sam je s 32 godine. Prvo debi u Brnu, pa Japan, pa Klagenfurt, Darmstadt, München..Ta uloga tada nije „sjela” u meni jer ju nisam do kraja razumjela. Ali u trenutku kada razumiješ postavke tog lika, skokovi u glazbi i tehnički problemi postaju savladivi jer im znaš razlog.

Izrazita mi je čast i zadovoljstvo nastupati s ansamblom Opere HNK Ivana pl. Zajca i iskreno se zahvaljujem na pozivu da u pulskoj Areni nastupim kao Amneris s izvrsnim solistima i posebno dragim kolegama Kristinom, Giorgiom, Anamarijom. Hvala!!