KASANDRA – PRVA ULOGA NOVE ČLANICE ANSAMBLA HRVATSKE DRAME, PRVAKINJE KAZALIŠTA MIRE FURLAN

12. ožujka 2016.

Premijeru predstave “Kasandra” prema tekstu Christe Wolf, a u režiji, dramatizaciji, dramaturgiji i koreografiji Nade Kokotović, najavljujemo za utorak 15. ožujka u 19:30h u HNK Ivana pl. Zajca.

Intendant Oliver Frljić istaknuo je posebnost ovog projekta zbog dviju žena, Nade Kokotović i Mire Furlan, koje su ga svaka na svoj način formirale. Predstavio je Nadu Kokotović podsjetivši na njenu predstavu “Rukeli”koja je prošle godine gostovala na Riječkim ljetnim noćima te na impresivno iskustvo rada i suradnji u predstavama na prostoru bivše Jugoslavije do ’91., a od tada do danas u Njemačkoj, gdje je režirala preko 70 predstava. Rekao je i kako je roman Christe Wolf “Kasandra”, iako možda manje poznat kod nas, naročito aktualan upravo sada i ovdje.
Nada Kokotović govorila je o monodrami glavne protagonistice u posebnom stanju, koja u 16. godini otkriva svoj dar proricanja, pred smrt traži još jedan trenutak života, za krik, za plač, dotičući se tema rata, mira, prošlosti, budućnosti koje nema, ljubavi i smrti. Posebnost je ove predstave naglasak na čvrstoj formi u kojoj Kasandra ima “sebe pored sebe” – ono što glumac ne može dati, neka ekstremno povišena afekticna stanja, otplesat će plesačica Anca Zgurić. Osnovna misao u sažimanju prostora i vremena u predstavi je zid koji se stvara u ljudima. Kokotović je tako željela svesti roman na razumljiv dramski tekst, uz oslonac na četiri linije pripovijedanja – rat, mir, ljubav, politika. Kaže kako se odnos prema ženi nije puno promijenio od prije 2500 godina do danas.
Marin Blažević podsjetio je na dvogodišnje dogovore s Mirom Furlan oko ovog projekta i njezina povratka na pozornicu Hrvatskog narodnog kazališta, te je parafrazirao njezine odnosno Antigonine riječi kada je napuštala Hrvatsku početkom devedesetih – “rođena sam za ljubav, ne za mržnju…” Mira Furlan postala je simbolom otpora ratu, nasuprot simbola ratnog otpora. Marin Blažević također je obznanio i da je Mira Furlan postala novom članicom ansambla Hrvatske drame u statusu Prvakinje kazališta.
Mira Furlan zahvalila se na pozivu intendanta Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića. Ne prestaje se diviti dramskom ansamblu i gradu Rijeci u kojeg se zaljubila. Govorila je o izazovu povratka u kazalište, izloženosti, ushitu i radosti, moći i snazi na sceni, uz strah kako će biti na kraju.
Na kraju press konferencije intendant Frljić najavio je da će ravnateljicu Hrvatske drame Magdalenu Lupi Alvir, nakon 23 godine rada u HNK Ivana pl. Zajca, koja u svibnju odlazi na mjesto ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, zamijeniti Jelena Kovačić, dramaturginja, komparatistica i polonistica.
U predstavi ulogu pripovjedačice, odnosno Christe Wolf, igra Olivera Baljak, Hekuba je Tanja Smoje, Pentesileja Jelena Lopatić, Klitemnestra Marija Tadić, Apolon i Ahilej Nikola Nedić, Pentej je Jasmin Mekić, Eneja Petar Cvirn, Eneja plesač je Ali Tabbouch, Prijam Davor Jureško, te Agamemnon Dražen Mikulić.
Scenograf predstave je Manfred Schneider, kostimografiju potpisuje Joanna Rybacka, dramaturška suradnica je Nataša Antulov, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, izbor glazbe napravila je Nada Kokotović, a asistent redateljice je Dino Nikšić.
Reprize predstave su od 16. ožujka do 21. ožujka u 19:30h.

Foto & Video galerija