KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ, OLIVERA BALJAK I TANJA SMOJE BRILJIRALE KAO „PREDSJEDNICE“!

28. svibnja 2018.

Večeras premijerno odigrane „Predsjednice” autora Wernera Schwaba i redateljice Bojane Lazić u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca s izvrsnim glumicama Katarinom Bistrović Darvaš, Oliverom Baljak i Tanjom Smoje izazvale su snažan pljesak i povike odobravanja.

Neki su uživali na početaku predstave uz puno smijeha, neke je najviše oduševio kraj, neki će doći ponovno, a mnogi su čuli  ono čemu svjedoče gotovo svaki dan… Schwab istodobno duhovito i nemilosrdno rešeta malograđanštinu, ukazuje na skrivene i prešućivane društvene pojave jer pitanje je – što se skriva u mračnim podrumima ispod blistavih fasada…
Donosimo, naravno, i dojmove večerašnjih gledatelja.

 „Tekst je provokativan, ali ne negativno, dapače, poseban je. Mnogo se toga može shvatiti i protumačiti na mnogo načina, čini mi se da ništa nije jednoznačno, da su ispod prvog značenja još barem dva. Puno je rečenica koje bi se dale izdvojiti kao top citati iz književnosti. A kod nas se gotovo i ne zna za Schwaba. Njegove drame treba postavljati, svaka čast – takav alternativac u nacionalnom kazalištu. Naravno, nije čudno što je to baš – Rijeka. Bravo”, „Izvrsna predstava, tri fenomenalne glumice. Njihova gluma bazira se na detaljima. Režijski koncept je jasan. Imam samo riječi hvale”, „Suvremena predstava, postmoderna poetika kakvu ovakav tekst i traži. Sjajno”, „Sviđa mi se što glumice pronalaze unutarnja opravdanja za sve i što si daju vremena, i sebi, pa tako i publici”, „Odličan je moment u kojem je jasno što se na kraju dogodi s Mariedl, ali nema nikakvog fizičkog realizma – izvrsno redateljsko rješenje”, „Njih tri su briljirale, velik je to glumački izazov, pobijedile su tekst, čestitam”, „Izvanredna glumačka izvedba, sve tri su iznimne”, „Predstavu svakako treba pogledati jer se radi o čistoći, čistunstvu i prljavštini suvremenog društva, pitanju klasne strukture koja se ponovno javlja, pitanju kapitala koji utjeruje strah u kosti. Tekst je vrlo aktualan, paralelan sa svijetom u kojem živimo, u kojem sustav smješta ljude u kutijice, u kojem se etiketira”, „Bravo za odabir teksta, za autorski tim i glumice. Izgovara se istina”, „Punkeri su super”.

U godini kada se obilježava 60. godišnjica rođenja Wernera Schwaba, njegov tekst tek je po drugi put postavljen u Hrvatskoj od prvog uprizorenja u Austriji 1990. godine, a oba je puta do hrvatskog kazališta došao zahvaljujući vrsnom prevoditelju Seadu Muhamedagiću. Redateljica „Predsjednica” je Bojana Lazić, dramaturginja je Olga Dimitrijević, a zajedno su adaptirale tekst. Autor glazbe je Vladimir Pejković, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, dok je oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Reprize „Predsjednica” su na programu 29. i 30. svibnja u 19:30 sati.

Zahvaljujemo:

 AKF_logo_kr_OK_pozitiv

Foto & Video galerija