KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ, OLIVERA BALJAK I TANJA SMOJE KAO „PREDSJEDNICE“ OD 28. SVIBNJA

25. svibnja 2018.

Pred Hrvatskom dramom HNK Ivana pl. Zajca su Schwabove „Predsjednice”, a premijerno dolaze 28. svibnja u 19.30 sati u riječko Kazalište, u režiji redateljice Bojane Lazić. U ulogama Mariedl, Grete i Erne virtuozni je trio izvanrednih glumica: Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje.

Uz njih, u jednom činu i tri prizora upoznat ćete švabovski – višesmisleni, parodijski, ludi i novi – jezik koji progovara o malograđanštini kroz nenadmašno višeslojne portrete istovremeno zlobnih i bliskih žena samodopadne zadrtosti.

Ekscentrični cinik, vizionar i jedan od najkontroverznijih dramatičara, najveći punker među piscima, Werner Schwab (1958 – 1994) zanimljive biografije danas je klasik austrijske literature, jedan od najzastupljenijih autora na pozornicama kazališta njemačkog govornog područja.

„I na ovom projektu nastavljamo trend suradnji s redateljicama. Bojana Lazić u važnom je nizu onih koje dokazuju da su žene sve češće u kazalištu autorice i redateljice. Schwabov tekst su izabrale Jelena Kovačić i Bojana Lazić, a uz ovakve glumice očekujemo glumački vatromet. Bajka je to bliža realnosti od realnosti same”, kazao je intendant Marin Blažević.

Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica naglasila je kako je hrabro i važno postavljati tekst punkera i aktivista kakav je bio Schwab na scenu nacionalnog kazališta: „Ponosimo se ovom predstavom”.

Redateljica Bojana Lazić, gošća iz Beograda, prvi put režira u Hrvatskoj: „Dala sam sve od sebe. A glumice su dale još i mnogo više. Mislim da bi za potpuni doživljaj predstave bilo dobro proći kroz biografiju vrlo neobičnog, posebnog punkerskog života Wernera Schwaba”. Potom se redateljica zahvalila ostatku autorske ekipe, dramaturginji Olgi Dimitrijević, autoru glazbe Vladimiru Pejkoviću, scenografkinji Zorani Petrov, kostimografkinji Manueli Paladin Šabanović, suradniku za scenski pokret Damjanu Kecojeviću te oblikovatelju svjetla Borisu Blidaru.

Dramska prvakinja Olivera Baljak na početku se prisjetila rada na uprizorenju zahtjevnog teksta, također austrijskog pisca, Thomasa Bernharda „Pred mirovinom” koji se jednako bavio temama malograđanštine, nacizma i sl. „Crna komedija. Zahtjevan je zadatak bio pred nama, puno je zamki. Iako je riječ o groteski, redateljica je htjela da tekstu pristupimo realistično. I oko nas su ljudi koji ispod lijepe odjeće i svojih lijepih maski skrivaju mračne misli“, kazala je Olivera Baljak.

Reprize predstave su 29. i 30. svibnja u HNK Ivana pl. Zajca u 19 i 30 sati.

Predstava traje oko jedan sat i trideset minuta, izvodi se bez pauze.

Ove se godine navršava 60. godišnjica rođenja Wernera Schwaba, a tim je povodom Hrvatski centar ITI izdao knjigu „Radikalne komedije” sa Shwabovim dramama u prijevodu Seada Muhamedagića, urednice Željke Turčinović. Predstavljanje knjige će biti na dan premijere, 28.5. u foyeru riječkog HNK u 12 sati. Zahvaljujemo Austrijskom kulturnom forumu.

Zahvaljujemo:

 AKF_logo_kr_OK_pozitiv

Foto & Video galerija