KAZALIŠNI SABOR – HNK JUČER, DANAS, SUTRA

12. prosinca 2017.

Poštovane zastupnice i zastupnici Kazališnog sabora, zaposlenice i zaposlenici HNK, predstavnice i predstavnici medija i političke scene Rijeke, EPK kolegice i kolege, sve i svi zainteresirani,

pozivamo vas na novu sjednicu Kazališnog sabora koja će se održati u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. s početkom u 17:00 sati u gledalištu HNK Ivana pl. Zajca.

Sjednica ima dvije točke dnevnoga reda:

1. Inventura kazališnog programa i rezultata poslovanja od kazališne sezone 2014/2015. do danas: prisjetit ćemo se najznačajnijih predstava i koncerata, ali i otvoreno govoriti o svim drugim aspektima rada i djelovanja HNK Ivana pl. Zajca. Pozivamo vas da pitate što želite o bilo kojoj temi, od obnove kazališta do financijskog poslovanja, od revizija do sudskih sporova, od umjetničkih programa do statistika posjećenosti. Tu smo da argumentirano odgovaramo na vaša pitanja i razmotrimo vaše kritike.

2. Najava nove kazališne sezone 2018/2019: prvi put najavit ćemo novu sezonu čak deset mjeseci prije njezina početka. Prvi ćete doznati koje smo dramske, operne, baletne i plesne predstave, koncerte i druge programe već dogovorili za vas u posljednjoj sezoni uoči Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Svako kazalište, a posebno ono narodno ili nacionalno, previše je kompleksna i proturječna kulturna ustanova, produkcijski pogon i žarište društvenih i političkih interesa i prijepora, da bi sebi smjelo dozvoliti suzdržanost, muk, izolaciju i oholu uvjerenost u vlastitu neupitnost. Paradoksalno, u protekle tri godine riječki HNK bio je otvoreniji, izravniji i narodniji nego ikada prije, ali sumnja, zazor i agresivnost nisu nas zaobilazili, nego uzvraćali mjerom i stilom koji ne poznaju argument i nemaju strpljenja za ozbiljnu kritičku refleksiju ili raspravu, ili pak satirički obračun ili bilo kakav odlučan i promišljen aktivistički otpor. S jedne strane, broj naših gledateljica i gledatelja svih generacija sigurno raste, produciramo i izvodimo intenzivnije nego bilo koje drugo nacionalno kazalište u Hrvatskoj, naše predstave i ansambli gostuju diljem regije i Europe, posvuda slušamo kako se upravo u Rijeci rađa jedna nova ideja, poetika, etika i politika kazališta uopće, pa naročito onog narodnoga, da bi u vlastitom neposrednom okruženju, s druge strane, upravo oni koji godinama nisu prekoračili prag riječkog kazališta svojom halabukom najradije zagušili i forte našeg izvanrednog orkestra.

Stoga smo odlučili ne samo nastaviti neumorno raditi nego i uporno razgovarati sa svima onima koji to žele, snagom argumenata i kazališne strasti.

Sjednicu će moderirati intendant Kazališta Marin Blažević, a prisustvovat će ravnatelji umjetničkih grana: Jelena Kovačić (Hrvatska drama), Petar Kovačić (Opera),  Rosanna Bubola (Talijanska drama) i v.d ravnatelja Tehnike Alan Vukelić.

Postavljajte pitanja, replicirajte na odgovore, kritizirajte, predlažite, sudjelujte u kazališnoj demokraciji.

Ulaz je, naravno, slobodan.