KAZALIŠTE NAGRADILO SVOJE GLEDATELJE

14. rujna 2017.

Nakon Nagrada publike najboljim predstavama, koncertu i umjetnicima HNK Ivana pl. Zajca, riječko Kazalište Ivana pl. Zajca nagrađivalo je svoju publiku!

Voditelj drugog dijela večeri odnosno svečane sjednice kazališnog sabora bio je duhoviti Giuseppe Nicodemo, glumac ansambla Talijanske drame. Uz zahvale publici na vjernosti, predstavio je ravnatelje umjetničkih grana HNK Ivana pl. Zajca, Jelenu Kovačić (Hrvatska drama), Petra Kovačića (Opera), Mašu Kolar (Balet), Rosannu Bubolu (Talijanska drama) te intendanta Marina Blaževića. Publika je potom pozorno pratila izdvojene najave predstava nove sezone uz izvlačenje brojeva tombole u čemu je Giuseppeu Nicodemu pomagala simpatična  djevojčica Marta (MiM, O.Š. Nikola Tesla). „Hvala vam što ste nas gledali, izabrali i nagradili, mi ćemo sada nagraditi vas. Neće to biti novac, bit će kultura, ljepota, umjetnost…”, kazao je Nicodemo. U opuštenoj atmosferi publika je slušala o repertoaru nove sezone 2017/2018 i osvajala nagrade: po dvije ulaznice za premijere, reprize, pretplate, plakate i kazališni kostim, te reprint plakata „Aida/La Gioconda” s otvorenja zgrade riječkog Kazališta 1885. godine.

Jelena Kovačić izdvojila je kako „Naše nasilje i vaše nasilje” putuje ne samo Europom, već uskoro i u Bogotu, Kolumbija, dok će netom nagrađeni „Mizantrop” gostovati po Hrvatskoj, u listopadu na „Gavellinim večerima“.  Dvoje nagrađenih gledatelja pretplatom Gostovanja u pretplati  pogledat će čak šest gopstujućih predstava („Tri zime”, HNK u Zagrebu; The Bastard’s Story, Malenki Theatre Tel Aviv, Izrael; „Labuđe jezero” Baleta HNK u Zagrebu; „Gospođa Bovary”, Gradsko dramsko kazalište „Gavella”; „Medeja”, Drama SNG Maribor; „Kralj Ubu”, Drama SNG Ljubljana). Jelena Kovačić je podsjetila kako je ta pretplata nastala upravo u suradnji s publikom nakon jednog od Kazališnih sabora.

Iz programa Opere, Petar Kovačić izdvojio je prvu premijeru, operu„La boheme” rekavši kako su najbolja pozivnica upravo nagrađena Anamarija Knego, te svakako Aljaž Farasin. Vezano uz pretplatu Komorni koncerti u Zajcu naglasio je kako će se u glazbi kvarteta, trija i u baroknoj glazbi moći uživati iz udobnih stolaca partera. Ravnatelj Opere preporučio je i trilogiju Verdi – Shakespeare, ne samo zbog nagrada koje je dobio „Otello” već i zbog izazova koji stoji pred nagrađenim Giorgiom Surianom – otpjevati tri glavne role u mjesec dana.

Program Baleta za novu sezonu prvi put je kao ravnateljica riječkog Baleta predstavila Maša Kolar. Izdvojila je „Rossini Cards” u koreografiji priznatog koreografa Maura Bigonzettija kao jednu od predstava koju svaka baletna kompanija na svijetu koja drži do sebe mora imati. Publiku je razveselila i informacijom kako će predstavu „Ivica i Marica” američka koreografkinja Gina Patterson poznata po baletnoj liniji i špici, koreografirati specifično za riječki ansambl.

Ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola još jednom je podsjetila publiku da ne postoji jezična barijera pri praćenju predstava Talijanske drame jer su sve predstave Talijanske drame titlane te da se tako istovremeno može uživati u melodiji talijanskog jezika i pratiti hrvatski prijevod teksta. O „La rappresentazione dell’Amleto nel Villaggio di Merduscia di Sotto” / „Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja”otkrila je kako će biti i satire i mjuzikla, a Brešanovo djelo bit će prvi put moguće čuti na istromletačkom dijalektu. Komedija „Sei donne appasionate” / „Šest strastvenih žena” prvi put će biti postavljena u Hrvatskoj, dok će veliki događaj biti projekt „I giganti della montagna” / „Gorski divovi” za koji je iz europskog fonda „Creative Europe” nedavno dobiven značajan iznos.

Na kraju je intendant Marin Blažević zahvalio publici uz riječi: „Kazalište nisu samo predstave ni samo program, već oni koji ih gledaju, ali i oni koji pomažu u obnovi kazališne zgrade. Proces obnove riječkog HNK se nastavlja, na redu su lože na mezzaninu, obnova toaleta, uskoro ćemo vam predstaviti i novi crveni zastor Obnavlja se i stolarija. Do 2020. nadamo se imati posve obnovljeno Kazalište.”

Foto & Video galerija