KAZALIŠTE U MUZEJU

14. svibnja 2018.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca sudjeluje kao partner u projektima razvoja publike Participativni muzeji i Osvajanje teritorija muzeja čiji je nositelj ICOM.
Povodom Međunarodnog dana muzeja 18.5. moći će se razgledati intervencije u muzejima koje na kreativan i zaigran način interpretiraju muzejsku građu. Pored originalnog muzejskog predmeta izložit će se radovi publike, nastali kao asocijacije ili reakcije na predmete.
Tako su unutarnje monologe muzejskih predmeta nužnik, ključevi, hladnjak i denuncijat napisale Nikolina Hrga i Katarina Mažuran Jurešić, a interpretirali glumci Anastazija Balaž i Jasmin Mekić. Ove pričice nastale u HNK Ivana pl. Zajca moći će se poslušati u Creskom muzeju.
Nastanak svih radova koordinirali su mentori iz ustanova: HNK Ivana pl. Zajca, Centar tehničke kulture, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Centar za biomodeliranje i inovacije u medicini te Hrvatska čitaonica sela Kuti.
Muzejske ustanove u kojima se mogu razgledati intervencije publike su: Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka, Creski muzej, Narodni muzej i galerija Novi Vinodolski, Muzej grada Crikvenice, Lošinjski muzej i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov.

Foto & Video galerija