„KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE“ , NAGRAĐIVANA HIT PREDSTAVA KAZALIŠTA GAVELLA GOSTUJE U „ZAJCU“

11. listopada 2016.

Mnogostruko nagrađivana predstava, obiteljska drama „Kolovoz u okrugu Osage” Gradskog dramskog kazališta „Gavella” gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 15. listopada 2016. u 19:30 sati. Predstava je to redateljice Snježane Kilibarde prema tekstu suvremenog američkog dramatičara i glumca, Tracyja Lettsa, koji je upravo tim dramskim tekstom osvojio Pulitzerovu nagradu 2008. Djelo je praizvedeno na Broadwayu 2007, a prema njemu je 2013. snimljen i film, istoimena crnohumorna obiteljska drama Johna Wellsa (s Meryl Streep i Julijom Roberts u glavnim ulogama, nominiranima za Oscara).
Letts je oblikovao cinično duhovit i potresno tužan komad, u međuprostoru crne komedije i melodrame, izvrsnih dijaloga. Središnji lik drame dominantna je i nesretna Violet Weston, žena koja se u siromaštvu udala za sveučilišnog profesora i pjesnika. Nakon pola stoljeća, djeca su otišla, on je alkoholičar, a ona se ubija tabletama. Obiteljska kriza vraća svih na okupljanje za stolom…

Za dojmljive i uvjerljive prijelaze teških stanja pomućenosti drogama i istupa bijesa majke Violet Weston, Anja Šovagović Despot od premijere u veljači 2015. dobila je već četiri nagrade za najbolju žensku ulogu. U predstavi igraju još i Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica. Scenografkinja je Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe su Pavle Miholjević i Jura Ferina, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Iz medija

Da bi se iz atraktivnog materijala stvorila velika predstava potrebne su i virtuozne glumačke interpretacije kakve su ostvarili svi članovi ansambla“ Kolovoza u okrugu Osage“, među kojima je posebice briljirala Anja Šovagović Despot u glavnoj ulozi Violet Weston, žene koja je dočekala pozne godine u obiteljskoj kući u provinciji kljukajući se narkoticima i živeći uz supruga Beverlyja, alkoholičara i nekoć perspektivnog pjesnika kojeg u uvodnoj sceni komada s pomalo ironičnim odmakom prema vlastitoj važnosti tumači Zoran Gogić.

Tomislav Kurelec, Kazalište.hr

Naglasak je predstave stavljen na tekst i na glumačke izvedbe, što se pokazalo punim pogotkom jer je ansambl predstave jednostavno izvrstan.

Tim Hrvaćanin, Ziher.hr

Slađana Kilibarda je nerazvikano ime, no riječ je o iskusnoj, svestranoj i talentiranoj kazališnoj redateljici koja je s puno entuzijazma, hrabrosti i srca pristupila ovom zadatku i na kraju se uloženo itekako isplatilo, dapače nadmašilo sva očekivanja.Iako je kalendarska godina tek na početku, s priličnom sigurnošću mogu reći da bi ovo mogla biti predstava godine. Kritika će joj sigurno biti naklonjena, a publika i više. Iako traje čak 3 dugačka sata (s pauzom i malo duže), ritam i zanimljivost ne opada ni u jednom momentu, publika je potpuno obuzeta, dobrim dijelom i očarana, zahvaljujući sjajnom predlošku te majstorskoj glumi. (…)

Elizabeta Hrstić, Politika