KOMORNI KONCERTI U ZAJCU: TARTINI KVARTET IZVODI WOLFA, BEETHOVENA I DEBUSSYJA

3. travnja 2018.

Koncertom slovenskog Tartini quarteta, u srijedu, 4. travnja 2018. u 19.30 sati, nastavlja se ciklus Komorni koncerti u „Zajcu“. Na pozornici HNK Ivana pl. Zajca članovi gudačkog kvarteta, violinisti Miran Kolbl i Romeo Drucker, violist Aleksandar Milošev te Miloš Mlejnik na violončelu, izvest će djela Wolfa, Beethovena i Debussyja.
Na programu prvog dijela koncerta su Talijanska serenada Huga Wolfa i Gudački kvartet u f-molu Ludwiga van Beethovena, a nakon stanke, u drugom dijelu, Gudački kvartetu g-molu Claudea Debussyja čija je izvedba posvećena 100. obljetnici smrti autora.

Gudački kvartet Tartini osnovan je u sezoni 1983/84. Već na samom početku glazbenici su doživjeli velike uspjehe, kako kod publike tako i kod kritike. Kvartet redovito gostuje u Austriji, Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, Švicarskoj. Nastupio je s mnogim poznatim glazbenicima kao što su: Irena Grafenauer, Mate Bekavac, Maria Graf, Bruno Giuranna, Aleksandar Madjar, Franco Gulli, Enrica Cavallo, Konstantin Bogino, Radovan Vlatković, Gary Karr, Peter Damm, Lovro Pogorelić i dr. Repertoar Kvarteta Tartini je širok i obuhvaća skladbe iz svih stilskih razdoblja – od baroka pa do djela 20. stoljeća.
Prigodom ulaska Slovenije u Europsku uniju, Kvartet Tartini je bio izabran kao predstavnik Slovenije te je u okviru manifestacije Europamusicale koncertirao u Madridu, Berlinu (Konzerthaus), Leipzigu (Gewandhaus), Wiesbadenu (Kurhaus) i Münchenu (Residenz – Max Joseph Saal). Koncert iz Berlinskog Konzerthausa izravno je prenosio Deutschland Radio za mrežu postaja Euroradia. Kvartet Tartini je dugi niz godina bio stalni gost na Mozartovim serenadama u Salzburgu.

Kvartet je snimao za Milansku tvrtku Stradivarius u čijoj je produkciji izašao CD Koncerta za violinu, klavir i gudački kvartet Ernesta Chaussona sa slavnim violinistom Francom Gullijem i pijanisticom Enricom Cavallo te nedovršeni gudački kvartet istog autora. S prvim flautistom milanske Scale Davidom Formisanom snimili su sve kvartete Wolfganga Amadeusa Mozarta (KV 285, KV 285a, KV 285b, KV 298) te njegov Gudački kvartet u G – duru. Njihova diskografija obuhvaća i djela Ravela, Dvořáka, Schuberta (Smrt i djevojka) te seriju gudačkih kvarteta slovenskih skladatelja. Izdavačka kuća RTV Slovenija izdala je njihova dva nosača zvuka.

Od važnijih projekata Gudačkog kvarteta Tartini spomenimo trogodišnji ciklus koncerata u Ljubljani na kojima su integralno bili izvedeni svi gudački kvarteti Ludwiga van Beethovena i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nakon serije ljetnih koncerata na festivalima po Austriji, Hrvatskoj te Srbiji i Crnoj Gori, u listopadu 2005. su, na poziv ugledne agenture Mozarteum Argentino, održali veliku turneju po Južnoj Americi. U listopadu 2006. je Kvartet održao desetodnevnu turneju po Švedskoj, a od važnijih nastupa spomenimo još koncerte u pretplatničkim ciklusima po Italiji te gostovanje u Azerbajdžanu na međunarodnom festivalu u Gabali.

Svoju 30. obljetnicu koncertnog rada Kvartet je obilježio serijom ljetnih koncerata na uglednim festivalima te prigodnim festivalom u Ljubljani na kojem je u velikoj dvorani Slovenske filharmonije u studenom 2014. održao svečani zaključni koncert uz sudjelovanje uglednog hrvatskog pijanista Lovre Pogorelića.

Gudački kvartet Tartini je dobitnik nagrade Prešernove zaklade za 2001. godinu koja se dodjeljuje za najviša dostignuća na području kulture u Sloveniji.

PARTNER KOMORNIH KONCERATA

fabian-slogan