„KOMPLEKS RISTIĆ“ I „ŽIVOTINJSKA FARMA“ NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU „DESIRE CENTRAL STATION“ U SUBOTICI

27. studenoga 2015.

Dvije predstave riječkog HNK Ivana pl. Zajca „Kompleks Ristić“ i Životinjska farma“ sudjeluju u programu Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Desire Central Station“ u Subotici, uz predstave iz Francuske, Rumunjske, Bugarske, Ukrajine, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Predstava „Kompleks Ristić“ redatelja Olivera Frljića, koprodukcijski projekt HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT, kao prva na programu, otvorit će festival u subotu, 28. studenoga 2015.
Kao polazište za ovu predstavu redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a) koji je ponajviše zbog svojeg političkog angažmana u JUL-u Mire Marković postao jedina žrtva neformalne i neprincipijalne lustracije u Srbiji. Međutim, cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ljubiše Ristića i odgovoriti na pitanje koliko je moguće odvojiti njegovo kazališno djelovanje od njegovog političkog angažmana,  već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive druge generacije umjetnika.
U predstavi glume članovi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič, dramaturško- istraživačku ekipa čine Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica, Nina Gojić, Tomaž Toporišič i Goran Injac. Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević.

Riječku „Životinjsku farmu“ prema romanu Georga Orwella u adaptaciji Nataše Antulov i  Andrása Urbána, koji potpisuje režiju i scenografiju predstave, subotička će publika moći vidjeti u srijedu, 2. prosinca. U izvedbi predstave glume Olivera BaljakJasmin MekićJelena LopatićJerko MarčićNika MiškovićNikola NedićDean Krivačić i Tanja Smoje.
Kostimografkinja je Bjanka Ursulov, skladateljica Irena Dragović Popović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.
Posjetimo, „Životinjska farma“ ove je godine izvedena na Gavellinim večerima, festivalu „Purgatorije“ u crnogorskom Tivtu, potom na Danima satire gdje su joj dodijeljene tri nagrade: András Urbán nagrađen je nagradom Večernjeg lista za najbolju režiju, a Jerko Marčić i Tanja Smoje dobitnici su po jedne od pet ravnopravnih glumačkih nagrada Večernjeg lista za svoje uloge te na Festivalu „Bez prijevoda“ u Užicu gdje je pak autorskom timu predstave za scenski je dizajn predstave u cjelini dodijeljena Specijalna nagrada Ardalion.

Ovogodišnji festival „Desire Central Station održat će se pod sloganom  “No comment- say it laud”. U organizaciji Kauzališta ”Deže Kostolanji” iz Subotice, Festival je nastao kao težnja i borba za očuvanje integralne originalnosti kazališnog izraza a koji nosi naziv po nadimku književnika Deže Kostolanjija, njegovog Tramvaja (naziv serijala umjetničkih programa kazališta Kostolanji od 2006. godine) prošle je godine dobio priznanje EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), portala pokrenutog od strane Asocijacije europskih festivala – odnosno, našao se na listi najboljih europskih festivala. Najvažnija tri kriterija za dobivanje EFFE obilježja bila su umjetnička predanost, angažiranost u zajednici i međunarodna i globalna perspektiva festivala.