„KOMPLEKS RISTIĆ“: TRI GOSTOVANJA U TRI MJESECA

4. ožujka 2016.

Predstava „Kompleks Ristić“ Olivera Frljića, koprodukcijski projekt HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT u tri će mjeseca zabilježiti čak tri gostovanja.
Prvo od njih bit će u Njemačkoj, u Ludwigshafenu, gdje će predstava biti izvedena u srijedu, 9. ožujka 2016. u tamošnjem kazalištu Theater im Pfalzbau.
U travnju, “Kompleks Ristić” gostuje u Splitu kao dio selekcije festivala “Marulićevi dani”, a u svibnju na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici.
Podsjetimo, predstava je u studenom prošle godine gostovala u Subotici, kao dio programa Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Desire Central Station“.
Kao polazište za ovu predstavu, što je praizvedena na prošlogodišnjem BITEF-u, redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a). Međutim, cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ristića, već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive druge generacije umjetnika.
U predstavi glume članovi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič, dramaturško- istraživačku ekipa čine Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica, Nina Gojić, Tomaž Toporišič i Goran Injac. Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević.