KROZ AFIRMACIJU MLADIH AUTORA, BERNHARDOVA DRAMA “PRED MIROVINOM” DOLAZI U PRAVOM TRENUTKU

10. veljače 2016.

Drama Thomasa Bernharda Pred mirovinom bit će premijerno izvedena na sceni HKD-a na Sušaku u subotu 13. veljače u 19:30 sati.
Podsjećamo da je HNK Ivana pl. Zajca u siječnju 2015. otvorio natječaj za mlade kazališne autore, a za scensku realizaciju izabran je upravo projekt Pred mirovinom. Redateljica je Morana Novosel, dramaturginja Ivana Đula, scenografi Elvis Butković i Morana Novosel, kostimografkinja Maja Radešić, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor video projekcija i asistent redateljice Dino Nikšić. U glumačkoj su podjeli članovi ansambla Hrvatske drame – Olivera Baljak, Aleksandra Stojaković i Dean Krivačić.
Intendant Oliver Frljić istaknuo je kako je važno upravo ovaj komad postaviti u upravo ovom trenutku kada stvarnost prestiže fikciju, a hrvatski ministar kulture tvrdi da je antifašizam floskula. Mi želimo komunicirati kako antifašizam nije floskula nego civilizacijski temelj.
Redateljica Morana Novosel govorila je o razornoj ideologiji kojom se Bernhard bavio – tekst je u ovome trenutku jednako relevantan koliko i strašan. Redateljica je nastavila o radu na drami u kojoj se na obiteljskoj razini sagledava situacija u kojoj svaki od likova zapravo izabire ostati, situacija u kojoj jedni druge maltretiraju, ali ostaju zapetljani u bezizlaznosti u koju ih je dovelaista ideologija, zbog koje, paradoksalno, ne mogu izaći. Dramaturginja Ivana Đula rad na Bernhardovoj drami smatra izazovnim obzirom da se on obračunava s nacističkom prošlošću. Fašističke intencije simptomatične su, Đula kaže kako se pasivnom šutnjom i danas podržava opstanak fašističkih ideja.
Maja Radešić, kostimografkinja, iz svoga je rada otkrila kako se pojavljuje i kostim iz prošlosti, ali i suvremeni kostim – inspiracija je upravo u spoju onoga što autori žele dočarati, aktualnost prošlosti.
„Nažalost, ovaj komad i danas je aktualan, a ne bi smio biti ”, rekao je glumac Dean Krivačić koji u predstavi igra Rudolpha Höllera.
Aleksandra Stojaković o svom je liku Clare Höller rekla kako u njoj vidi kontrapunkt nacističkoj ideji, uz stav da ideologija oduzima moć zaključila je da se antifašistička ideja lika ne realizira do kraja.
O gladnima ljubavi govorila je glumica Olivera Baljak (Vera Höller) koja je željela prvenstveno razumijeti pisca, plastičnije prikazati lik, prisvojiti ga, zbog čega je dublje ulazila u njihovu psihologiju. Iz polazišta da sve proizlazi iz djetinjstva, shvatila je da se radi o djeci odgajanoj bez ljubavi od oca despota i slabe majke koja nema snage oduprijeti se.
Ravnateljica Magdalena Lupi Alvir izdvaja kako djela Thomasa Bernharda nisu često izvođena u hrvatskim kazalištima te da će 13. veljače biti hrvatska praizvedba drame Pred mirovinom. Intendant je naglasio kako je pokrovitelj predstave Austrijski kulturni forum koji je osigurao autorska prava te se zahvalio na pomoći.

AKF_logo_kr_OK_pozitiv