LA VIDA BREVE & EL AMOR BRUJO / KRATKI ŽIVOT & LJUBAV ČAROBNICA

12. lipnja 2015.

1.07.2015. u 21:30 h

Ljetna pozornica u Opatiji

Opera i Balet HNK Ivana pl. Zajca

 VEČER JARKIH STRASTI U OPERI I BALETU NA ŠPANJOLSKI NAČIN..

ZARAZNA GLAZBA KOJU ĆETE ODMAH PREPOZNATI!

VILLE MATVEJEFF DIRIGIRA:

Manuel de Falla

LA VIDA BREVE & EL AMOR BRUJO

koncertno-scenskaizvedba

Koreograf: Ronald Savković

U glavnim ulogama nove snage riječke Opere i Baleta: Anamarija Knego (Tatjana u sezoni 2014/15), Ivana Srbljan (Carmen u sezoni 2014/15) i Marta Kanazir (Šeherezada u sezoni 2014/15).

Uz njih, predstavu-koncert, operu-balet izvode Christina Lukanec, Andrei Koteles, Balint Rauscher, Daniele Romeo, Svebor Zgurić, Owen Lane, Joseph Cane, Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Dario Bercich, Bože Jurić Pešić i drugi.

Manuel de Falla (1876.-1946.) jedan je od najznačajnijih španjolskih skladatelja 20. stoljeća u čijim skladbama čujemo utjecaj španjolskog folklora, posebice andaluzijsku mješavinu arapskih I starošpanjolskih glazbenih elemenata te španjolsku renesansnu glazbu. Najznačajnija de Fallina djela, pored nedovršene scenske kantate Atlántida I remek-djela Trorogi šešir – El sombrero de trespicos, upravo su balet Ljubav čarobnica -El amor brujo I opera Kratko život – La vida breve koje izvodimo u koncertno-scenskojizvedbi. Balet El amorbrujo (Ljubavčarobnica) andaluzijska je priča o ljubavi, smrtiimagiji, a opera u dvačina La vidabreve (Kratkiživot), skladana prema španjolskom libretu Carlosa Fernándeza-Shawa, donosi priču o tragičnoj ljubavi prelijepe mlade Salud, strastveno zaljubljene u mladića Paca koji je zaručen ženom iz višeg staleža.

Maestro Ville Matvejeff izniman je glazbenik višestrukog talenta koji je doživio uspjehe kao dirigent, skladatelj I pijanist. Nastupao je diljem Europe, te u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Japanu i Meksiku. Razvio je širok repertoar koji seže od klasike, preko 20. stoljeća do suvremenosti. Njegovo orkestralno djelo „Ad Astra“ proglašeno je finskim orkestralnim hitom 21.stoljeća. Osnivač je I umjetnički ravnatelj New Generation Opere, poznate po postavljanju ambicioznih i tehnološki inovativnih opernih predstava, a u suradnji s kojom je realiziran I ovosezonski riječki „Don Giovanni“ W. A. Mozarta. Ville Matvejeff glavni je gost dirigent Orkestra Opere u Rijeci.