„LABUĐE JEZERO“ HNK U ZAGREBU GOSTUJE U RIJEČKOM KAZALIŠTU

27. listopada 2017.

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u srijedu 8. i u petak 10. studenog 2017. u 19:30 sati s veličanstvenim „Labuđim jezerom” Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji slavnog Vladimira Malakhova. Baletnu uspješnicu, čije su izvedbe u Zagrebu rasprodane, sada možete pogledati i u Rijeci. Svi oni željni klasičnog bijelog baleta i plesa na špicama mogu vidjeti spektakularno zagrebačko uprizorenje ovog najpoznatijeg i najzahtjevnijeg naslova baletne literature!

Glazbenom izvedbom djela ravnat će maestro Dian Tchobanov. U predstavi nastupaju bravurozni i impresivni solisti snažne glumačko-plesne ekspresije:  Miruna Miciu kao Odetta/Odilija,  Andrea Schifano kao Princ Siegfried, Guilherme Gameiro Alves kao Rotbart, Takuya Sumitomo kao Dvorska luda, te veliki dio zagrebačkog baletnog ansambla koji s golemim entuzijazmom realizira koreografiju Malakhova koja se pak oslanja se na povijesnu koreografiju Leva Ivanova i Mariusa Petipaa za sanktpeterburško kazalište 1896. godine.

Malakhov je u svoje popularne interpretacije klasičnih baletnih djela, kakve su „Trnoružica”, „Pepeljuga” ili „Bajadera” prvi put uvrstio i „Labuđe jezero”, a njegovo prvo uprizorenje ove bijelo-crne baletne bajke kreirano je upravo za zagrebački baletni ansambl.
Kao izvođač je u raznim uprizorenjima „Labuđeg jezera” plesao čak 24 puta. Vladimir Malakhov, kojega mnogi kritičari nazivaju plesačem stoljeća zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici, baletnu je naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšoj teatra. Bio je prvak u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre, a zatim prvak državnih baleta u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.

Scenografiju i kostimografiju „Labuđeg jezera” osmislili su Jordi Roig i njegov suradnik Enrique Condeo, a oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić.

Raskošna ljepota, sklad, profinjenot, aristokratska otmjenost, ljupka lakoća, elegancija, uvježbanost, delikatna snaga, energija, temperament – zagrebačko „Labuđe jezero” Petra Iljiča Čajkovskog!

Foto & Video galerija