LARY ZAPPIA REŽIRA VERDIJEVA RIGOLETTA

25. siječnja 2016.

Lary Zappia, kazališni redatelj i pilot, nakon gotovo šest godina ponovno je u svojoj izvornoj profesiji – režira Rigoletta Giuseppea Verdija čija će premijera biti u subotu 6. veljače 2016. u 19:30 sati. Prije Rigoletta, na sceni riječkog Kazališta gledali smo njegov hommage J. P. Kamovu, Da je proklet Kam (praizvedba 9. travnja 2010). Dirigent opere dugogodišnje dirigentske prakse u domeni opernog i simfonijskog stvaralaštva je Robert Homen, koji je riječkim orkestrom ravnao i na Novogodišnjim koncertima.
Prema drami Victora Hugoa (Le roi s’amuse / Kralj se zabavlja) i libretu Francesca Marie Piave, ova opera u tri čina nastala je sredinom XIX. stoljeća. Priča je to o grbavcu Rigolettu, dvorskoj ludi Vojvode od Mantove i prokletstvu koje ga prati i na kraju sustiže, o jedinoj njegovoj kćeri, skrivanoj Gildi, koja se zaljubljuje upravo u lažljivog zavodnika Vojvodu, o nevinim žrtvama moćnika, o osveti. Prihvaćajući izazov režije “Rigoletta”, osjećam da njegova bezvremenost i svevremenost leži u žalosnoj nepromjenjivosti ljudske naravi, kaže Lary Zappia.
Riječki je Vojvoda od Mantove rado viđeni slovenski gost tenor Aljaž Farasin dok u ulozi Rigoletta svojih dvadeset godina karijere obilježava Robert Kolar. Rigolettova kći Gilda je Vanja Zelčić. Uz orkestar i zbor Opere te ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca u glavnim ulogama naći će se i Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Anđela Nujić, Dario Bercich, Saša Matovina, Bojan Fuštar, Sergei Kiselev, Olga Kaminska, Ivan Kruljac. Dramaturg je Marin Blažević, scenograf Dalibor Laginja (uz asistentice Carry-Lee Hent i Anu Aleksandru Buković), kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić dok su zbor uvježbali Igor Vlajnić i Robert Homen.
Trajanje predstave je dva sata i četrdeset i pet minuta s dvije pauze.
Reprize Rigoletta su 8.veljače u 19:30 sati i 13. veljače u 18:00 sati.

rigoletto-sponzori2