“LEICA FORMAT” U SPOMEN NA DAŠU DRNDIĆ

4. listopada 2021.

“Daša je bila odasvuda, a poput nas, i prolaznik kroz Rijeku. Radi se o pogledu osobe koja je ovdje svojevrsni uljez, a taj pogled otvara pravi dijalog između grada i građana. Njezin način komunikacije bio je odrješit, ali ona nije isključiva. Ona pita, provocira, što je onda poziv na odgovor. Njoj je stalo. Želi da stvari budu bolje, da se mijenjaju, provocira razgovor koji bi omogućio promjenu. Sasvim sigurno ona bi jednako tako pisala i o Zagrebu, Berlinu, Bruxellesu, bilo kojem drugom gradu u kojem bi se našla. Ovo nije obračun između nje i grada. Ovo je njezina konfliktna situacija u gradu u kojem se osjeća kao outcast, luzer, izopćenica neke vrste i posljedično tome buntovnica. Važno je ne smetnuti s uma da je Daša Drndić odabrala baš Rijeku. Bilo je gradova u kojima je mogla živjeti, znam pouzdano, u kojima bi joj zasigurno bilo lakše. Ali ne, ona se odlučila za Rijeku i to jako puno govori,” ističe Franka Perković, redateljica predstave “Leica format” koju izvodimo u spomen na spisateljicu Dašu Drndić prema njezinom istoimenom romanu iz 2003. godine.

U obnovljenoj ovosezonskoj verziji predstave glumačkoj podjeli pridružuje se i Riječanka, legendarna Neva Rošić, slavna Mafalda koja nas uvodi u drugi dio Riječkog diptiha, u „Vježbanje života – drugi put“.

“Leica format” na programu je 6. i 8. listopada, a “Vježbanje života – drugi put” 7. i 9. listopada. Riječanke i Riječani, kao i gošće i gosti našega grada, ne propustite Riječki diptih!