„LJETO KLASIKE“ – VELIKI LJETNI USPJEH NA NAJLJEPŠOJ OTVORENOJ POZORNICI

1. kolovoza 2018.

 „Ljeto klasike“ odnosno povratak Opere HNK Ivana pl. Zajca, nakon 17 godina, na najljepšu hrvatsku pozornicu na otvorenom, onu Arene u Puli, pokazao se iznimno velikim ljetnim, riječkim ali i pulskim, uspjehom. O njemu su, osim tisuća oduševljenih posjetitelja koji su iz ispunjena gledališta izvedbe opere „Aida“ i kantate „Carmina Burana“ ispratili ovacijama, posvjedočili i mediji.

„Vespazijanov amfiteatar bio je izvrsna pozornica za ovu napetu i tragičnu priču o ljubavi i ratu te za duete koji su na trenutke bili komorni, kao kontrapunkt spektakularnoj priči o etiopskoj princezi gdje su, osim izvrsnih solista, gostovali i orkestar, zbor te balet riječkog HNK-a. Na taj je način prikazano da klasična glazba nije nužno rezervirana isključivo za uski krug zahtjevne i naslušane publike te da može biti vrlo zanimljiva, posebice ako je izvedena na jednoj takvoj sugestivnoj lokaciji gdje se klasičnim djelima udahnjuje nova snaga. Snaga ove opere nije bila na efektima, nego upravo na glasovnim mogućnostima protagonista, koji su svi bili izvrsni te odmah je vidljivo da se radi o akterima s karijerama na poznatim svjetskim pozornicama“, dio je teksta Vanese Begić o pulskoj izvedbi „Aide“ na stranicama „Glasa Istre“.

Vanesa Begić pratila je i izvedbu kantate „Carmina Burana“, nakon čega je napisala:
„Moćno. Snažno. Dojmljivo. Upečatljivo. Jako. Tako se može definirati izvedba Orffove scenske kantate “Carmina Burana” koja je izvedena u punoj Areni u nedjelju navečer te ispraćena je ovacijama zadovoljne publike, koja jednostavno nije puštala izvođače s pozornice, te pozvala ih je i na bis, kojom su prilikom izveli “O Fortuna”.

Izvedba upriličena u nedjelju u Areni bila je jedna od najsnažnijih izvedbi ovoga djela koja je upriličena tijekom godina u Areni. Izvođači su bili iznimno uigrani i usklađeni, dojmljivi te uspjeli su iznimno dojmljivo, s posebnim osjećajem za dinamiku, za crescenda i decrescenda, bogat kontrapunkt i snažnu melodijsku liniju predstaviti ovu zahtjevnu scensku kantatu. Uz Sumi Jo, opravdano najavljenom zvijezdom večeri, sjajni su bili i kontratenor Franko Klisović te bariton Robert Kolar, s iznimnim glasovnim registrom u stanju da prikaže široki raspon i spektar tema koji je prisutan u ovome djelu.“

Ivana Kocijan je u „Novom listu“ o izvedbi također pisala biranim epitetima:
„ Nezaboravan koncert za ljubitelje klasike priredilo je više od 200 izvođača predvođenih finskim dirigentom Villeom Matvejeffom. Izvrstan orkestar riječke Opere i Akademski zbor »Ivan Goran Kovačić« iz Zagreba, članovi dječjih zborova Kap i Torretta iz Rijeke te vrhunski solisti – sopranistica Sumi Jo, kontratenor Franko Klisović i bariton Robert Kolar – publici su priuštili večer za pamćenje.
Snažna, dojmljiva, uigrana izvedba najpoznatijeg djela klasične glazbe 20. stoljeća na najljepšoj hrvatskoj pozornici na otvorenom bila je poseban doživljaj kako samim izvođačima, tako i mnogobrojnoj publici koja je dugotrajnim pljeskom ispratila soliste, dirigenta, zbor i orkestar. Zvijezde koncerta gledatelji su tri puta dozivali na pozornicu, a izvođači su im zahvalili još jednom moćnom izvedbom najpoznatijeg dijela »Carmine Burane«, uvodne i završne pjesme O Fortuna.“