“MALI PRINC”: INTERVJU S “KAMOVCIMA” – KAKO DJECA POZIVAJU NA PREDSTAVU!

29. studenoga 2019.

Uoči premijere “Malog princa” (4. prosinca u 19 i 30) Antoinea de  Saint-Exupéryja u adaptacije Ivane Đule i režiji Renate Carole Gatice, a u koprodukciji Hrvatske i Talijanske drame, Riječkog kazališta mladih “Kamov” HNK Ivana pl. Zajca i INK – Gradskog kazališta Pula, razgovarali smo s istinskim zvijezdama nadolazeće predstave – kamovcima.

Četvero mladih glumica i glumaca u nastajanju, Petra, Karla, Elena i Vanja, dali su pravi zvjezdani intervju i uveli nas u svijet ovog svevremenog i dubokog djela za sve generacije. Ako ne vjerujete nama, pročitajte što ova talentirana djeca kažu o “Malom princu” te zašto ga ne smijete propustiti.

 

Koliko dugo ste članovi RKM “Kamov” i koju ulogu imate u “Malom princu”?

 

PETRA: Ja sam u “Kamovu” već dvije godine, a inače se bavim glumom od prvog razreda osnovne škole. U “Malom princu” sam dio Zbora malih avijatičara.

KARLA: Ja sam dio “Kamova” od početka, otkad se otvorio, a u predstavi sam isto dio Zbora, ali sam i jedna od Četiri zemaljske ruže.

ELENA: Ja sam ove godine počela glumiti u “Kamovu” i ja sam Ruža Malog princa.

VANJA: A ja sam Ružin Mali princ.

 

Jeste li već nastupili u nekoj predstavi?

 

PETRA: Uf.. preko četrdeset predstava.

ELENA: Ja sam samo statirala u predstavi “Norma” kao jedno od djece.

 

Je li vam ovo prvi put da nastupate na velikoj sceni “Zajca”?

 

PETRA: Meni je, do sada sam nastupala samo u HKD-u na Sušaku.

KARLA: Meni nije, ja sam nastupala u “Zajcu” u “Snježnoj bajci”.

ELENA: Samo u “Normi”, ali tamo nisam imala tekst. Sad imam tekst.

 

I kakav je osjećaj na velikoj sceni? Je li razlika?

 

PETRA: Ajoj, mučno se osjećam.

KARLA: Više je ljudi, drugačije je, ovo je baš… kazalište.

ELENA: Meni nije strašno, bar ne dok ne dođu svi ti ljudi, publika… Ma, neće me biti strah.

VANJA: Zanimljivo je jer nam je ovo pravo glumačko iskustvo. I lijepo je što ga imamo ovako mladi.

 

A kada bi vas, recimo, ipak bilo strah, koji bi bio vaš recept za borbu protiv treme?

 

PETRA. Prošle godine smo se prije predstave u backstage-u, svi skupili i malo duboko disali, ‘ajmo reći meditirali. To je pomoglo.

KARLA: Meni je kad sam počela glumiti, prije puno godina, trema bila strašna i uvijek bih se odvojila i malo sama sa sobom popričala pa bi mi bilo bolje. A sada je super to što smo svi skupa, što si međusobno pomažemo.

ELENA: Ja se samo trebam malo umiriti, malo disati, i onda me nije strah.

VANJA: Na početku sam imao jako veliku tremu, ali onda sam odglumio jednu ulogu negativca i s tom ulogom je trema nestala. A sada, ako se i pojavi, ne brinem se jer glumim sa super glumcima i čak i ako zaboravimo tekst, možemo nešto improvizirati, a publika ne zna kako bi trebalo ići pa ne zna da smo pogriješili.

 

Kad smo kod glumaca, kako vam je bilo surađivati s glumcima iz “Zajca”, redateljicom Renatom Carolom Gaticom?

 

SVI: Odlično, super!

KARLA: Jako puno smo naučili i puno iskustava nosimo s proba. Uvijek je opušteno, nasmijemo se  iako je često i naporno, pogotovo sad kada se bliži premijera, ali oni nas uvijek podižu i motiviraju.

 

A ima li nekad i neka smiješna scena? Neka anegdota?

 

VANJA: Evo, recimo, bila je jedan baš jučer. Bio sam jako umoran i u sceni kada glumim da spavam, na pozornici sam stvarno zaspao i morali su me probuditi jer nisam čuo da scena ide dalje.

 

(smijeh)

 

A ostali? Jeste li i vi zaspivali na probama?

 

ELENA: Ne, ali meni je svaki put kada se na sceni pojavi Poslovni čovjek (Giuseppe Nicodemo), on jako smiješan, baš je zabavan.

 

Ajmo malo o predstavi, pretpostavljam da ste svi čitali “Malog princa”?

 

SVI: Daaa!

VANJA: Više puta!

 

Biste li mogli  usporediti knjigu i predstavu?

 

PETRA: Predstava je zbog trajanja i zato što je prilagođena djeci, izbacila nekoliko dijelova. To je razlika u sadržaju, ali mislim da je možda predstava čak i bolja jer oživljava sve te slike iz romana. Djeca mogu doći vidjeti pred sobom ono što piše u romanu.

KARLA: Da, kada sam bila mlađa i čitala roman, nisam baš sve razumjela, a sad kada smo predstavom ušli u dubinu određenih scena, sve mi je “leglo”.

ELENA: Često djeca kažu da ne vole baš čitati lektire, barem tako ja čujem, pa predstava može biti dobra zamjena. Zabavna je i zanimljiva pa se mogu i malo nasmijati.

VANJA: Ovo je dječja predstava knjige za djecu i mislim da je odlično napravljena.

 

Što vas je od brojnih snažnih poruka Maloga Princa najviše dodirnulo? Što primijenjujete u svom životu?

 

PETRA: Truditi se ne gledati uvijek sve onakvim kakvo jest nego, kako bi Englezi rekli, “Think out of the box”. Truditi se razmišljati drugačije, tražiti rješenja.

VANJA: Moramo znati što nam je u životu važno i ne smijemo od toga odustati. Ne smijemo napustiti ono što nam je važno, kao što sam ja napustio Ružu i odustao od nje kada je postalo teško. Moramo se truditi oko onih koje volimo.

KARLA: Meni je zanimljiv način na koji su prikazani likovi; Poslovni čovjek, Uobraženka… Kako oni imaju određenu osobinu ili ideju i uporni su u tome, a nitko od njih ne zna što je zapravo. Mali princ je tu “outsider” i ne prihvaća nešto nametnuto nego stalno traga  za nečim.

ELENA: Pa, ja razmišljam o svom liku i mislim da je Ruža na početku malo bahata i umišljena, ali ja sam doživjela da ona na kraju shvati da ne smije biti takva.

 

Jeste li uzbuđeni zbog premijere?

 

SVI: Da, jako!

 

Što biste rekli nekome tko se i dalji dvoumi oko toga hoće li kupiti kartu za “Malog princa” – iako, ne znam znate li, ali sve su izvedbe već sada skoro rasprodane!

 

KARLA: Jao.. Rekli su nam da je rasprodano.

ELENA: Ja bih rekla da dođu jer je predstava stvarno zabavna i ima lijepu pouku koju mislim da bi svi trebali čuti, i mali i veliki.

PETRA: Da, ja mislim da može biti interesnatna svima – od malene djece koja je mogu razumjeti jer je sve lijepo prikazano, do odraslih osoba kojima će sigurno i poruka i humor biti zanimljivi.

KARLA: Stvarno predstava nema dobnu granicu – cijela obitelj ju može doći gledati.

VANJA: Mislim da je ovo djelo koje svi moraju pročitati pa je onda ovo predstava koju bi svi trebali pogledati. “Malog princa” jednostavno svi moraju znati. A super je i to da ovu predstavu svi mogu shvatiti na svoj način. Nekome može biti jako tužna, nekome pozitivna i optimislična.

 

Jako puno toga ste mi rekli, hvala vam i sretno na premijeri! 

A vi, dragi čitatelji, pogledajte i fotografije s probe “Malog princa”.

 

Foto & Video galerija