MARIO KOVAČ REŽIRA KOMEDIJU NOBELOVCA DARIJA FOA

28. veljače 2019.

Urnebesna komedija nobelovca Darija Foa „Gli imbianchini non hanno ricordi” / „Pituri nemaju sjećanja” u režiji nagrađivanog redatelja Marija Kovača premijerno je u subotu 16. ožujka 2019. na sceni HNK Ivana pl. Zajca u 19,30! Predstava Talijanske drame izvodi se uz titlove na hrvatskom jeziku, dakle jezične barijere nema!

Kazališni i filmski redatelj, dramaturg, glumac, scenograf, aktivist, DJ i kvizoman Mario Kovač uživa režirati predstave nastale prema tekstovima buntovnih dramskih pisaca čija se vrijednost u hrvatskim kazalištima rijetko prepoznaje. „Stoga mi je drago da je ove sezone uslijedio poziv Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca da na daske postavim ovu komediju Darija Foa, pogotovo jer je moja posljednja režija ovdje bio „Akvarij” Radovana Ivšića, još jednog vječnog buntovnika. Rijeka time iznova dokazuje kako je grad bunta, revolta i alternative u ovoj učmaloj sredini, a meni je preostalo da sa svojim autorskim timom i angažiranim ansamblom uživam u humoru Darija Foa postavljajući na scenu ovu intrigantnu i jednostavnu jednočinku koja možda i nije toliko politički nabrijana kao većina njegovog opusa, ali savršeno precizno secira međuljudske odnose. Nama je tekst poslužio kao inspiracija za poigravanje i s fizičkim teatrom, slapstickom, verbalnim doskočicama, klaunerijom te srodnim zapostavljenim kazališnim žanrovima u čemu smo uistinu uživali. Dapače, ako publika bude uživala u predstavi makar upola koliko smo mi uživali radeći je za njih, onda smo napravili dobru stvar. Publiko, očekujemo vaš pollice verso!”, kaže Mario Kovač.

„Gli imbianchini non hanno ricordi” / „Pituri nemaju sjećanja” jednočinka je Darija Foa, napisana u maniri starih Charlotovih komedija, inspirirana vicevima svojstvenim komediji dell’arte koja svoj repertoar preuzima iz starih narodnih priča. Ova urnebesna komedija Darija Foa donosi priču o probisvjetima koji se predstavljaju kao profesionalni soboslikari “gazdarici” jedne zatvorene javne kuće, tijekom pedesetih godina, te se sasvim slučajno nađu usred njezinih sumnjivih radnji.

Dario Fo (1926 – 2016) bio je talijanski redatelj, glumac i pisac. Razvoj njegove profesionalne karijere bio je iznimno bogat i raznolik; od radijskih emisija, časopisa i kabarea, pa sve do kazališta i književnih djela i naposljetku, Nobelove nagrade. Tijekom studija arhitekture u Milanu nezasitno je pohodio kazalište te je ljubav prema kazališta na kraju i prevagnula. Fo je za sobom ostavio bogato nasljeđe kazališnih komada, književnih djela, televizijskih i radijskih emisija, ali i jedan muzej–laboratorij u Veroni, MusaLab, otvoren povodom devedesete obljetnice njegova rođenja.

Reprize predstave u riječkom Kazalištu su još 18. i 19. ožujka u 19,30 sati.