“MATVEJEFF, BRAHMS, SIBELIUS” – UZBUDLJIVA KONCERTNA VEČER!

7. svibnja 2019.

U petak, 10. svibnja 2019. s početkom u 19:30 na rasporedu je novi simfonijski koncert orkestra riječke Opere “Matvejeff, Brahms, Sibelius”, pod ravnanjem glavnog gosta dirigenta Villea Matvejeffa.

Bit će to finska večer uz omiljenog riječkog Finca Villea Matvejeffa kojeg je publika već upoznala kao dirigenta, a sada će ga upoznati i kao skladatelja, te dva vrhunska solista Jukku Merjanena na violini i Toumasa Ylinena na violončelu.

Koncert će obilježiti riječka premijera skladbe “Ad astra” (2009.) koju je skladao upravo maestro Ville Matvejeff, a finske novine su djelo proglasile finskim orkestralnim hitom 21. stoljeća.

“Ad Astra” je inspirirana slikom Gallena-Kallelaea, slikom mlade djevojke zlatne kose zagledane u visine, a prema riječima autora prikazuje osjećaje svih onih koji su propatili sve i koji su oslobođeni svega, putovanje i uskrsnuće prema svjetlu i zvijezdama.

Osim “Ad astre” na koncertu će biti izveden Brahmsov Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar poznat i kao koncert pomirenja. Djelo je nastalo na kraju skladateljevog stvaralačkog puta, a od solista traži virtuoznu tehniku kako bi se stvorila iluzija jednog instrumenta. Violina i violončelo često sviraju istovremeno i zvuče kao novostvoreni instrument.

Na kraju koncerta očekuje nas Sibeliusova Peta simfonija jedna od najvažnijih kasnoromantičkih simfonija i jedno od njegovih najpopularnijih djela. Teatralna, napeta, pobjedonosna simfonija s grandioznim finalom inspiriranim prizorom jata labudova, koje je postalo jednom od Sibeliusovih najzapamćenijih melodija.

Petak rezervirajte za uzbudljivu i energičnu večer uz dva finska skladatelja, dva finska solista koji sviraju Brahmsa i dvije skladbe iz Finske.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta ili online na ulaznice.hr.