MEĐUNARODNI DAN KAZALIŠTA: ĐIR SA ZAJCOM

26. ožujka 2019.

Sutra, 27. ožujka, obilježavamo Svjetski dan kazališta! Povodom ovog važnog dana, HNK Ivana pl. Zajca Riječanima i Riječankama pokazat će svoj “kazališni” autobus te im pokloniti besplatnu vožnju njime. Kazališni će autobus na svoje prvo putovanje krenuti sutra, u 9 i 30 s Jelačićevog trga prema Trsatu te svoj put završiti u 10 i 30 na lokaciji s koje je i krenuo.

Riječ je o gradskom autobusu oslikanom motivima poznatih predstava kazališnih ansambala, kojima se promovira program HNK Ivana pl. Zajca. Prvom putovanju pridružit će se i brojni riječki kazališni umjetnici svih umjetničkih grana.

Vrata autobusa otvorena su za sve putnike koji žele “škicnuti” naše malo kazalište na kotačima, porazgovarati s umjetnicima ili naravno samo stići na svoje odredište.

Ususret otkrivanju našeg putujućeg kazališta, donosimo i ulomak iz ovogodišnje poruke za Svjetski dan kazališta koju potpisuje kubanski redatelj Carlos Calderan:

„Kada sam shvatio da je kazalište zemlja za sebe, veliki teritorij koji obuhvaća čitav svijet, u meni se rodila odluka koja je ujedno i poimanje slobode: ne moraš otići od tamo gdje se nalaziš, ne moraš trčati, niti se micati… To je putovanje mašte, sjeme koje se sadi u najudaljenijim zemljama: u građanskoj, etičkoj i ljudskoj svijesti tvojih gledatelja.“