MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH OPERNIH PJEVAČA “ZINKA MILANOV” – POZIV NA SUDJELOVANJE

2. ožujka 2016.

Prošle je godine Opera Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” u Rijeci pokrenula Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača i nazvala ga prema jednoj od najvećih dramskih sopranistica 20. stoljeća – Zinki Milanov, u nas poznatijoj kao Zinka Kunc. Prvo natjecanje okupilo je 74 mladih pjevača iz cijeloga svijeta, uz renomirane članove žirija: vokalnu pedagoginju Kms Oliveru Miljaković, opernog redatelja Fabrizia Melana, šefa-dirigent Panonske filharmonije Tibora Bogányija, glazbene agente Kallea Kanttilu i Mariana Horaka, te inicijatore Natjecanja, ravnatelja riječke Opere Marina Blaževića i Vlatku Oršanić, umjetničku voditeljicu Natjecanja.

Upravo su započele prijave za drugo Međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača “Zinka Milanov”. Rok za prijave je 25. travnja 2016, a Natjecanje će se održati od 27. lipnja do 2. srpnja 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu “Ivana pl. Zajca” u Rijeci. 

Javljamo i dvije novine ovogodišnjeg Natjecanja:
– prijaviti se mogu kandidati od napunjenih 21. do 35. godine života;
– u predfazi Natjecanja potrebno je uz prijavu poslati i audio snimku jedne arije po vlastitom izboru; 80 će kandidata biti izabrano do 15. svibnja i pozvano na sudjelovanje u Natjecanju;

U žiriju ovogodišnjeg Natjecanja sudjeluju ugledni operni umjetnici, vokalni pedagozi, dirigenti, ravnatelji opera i agenti: Dennis O’Neill, Alessandro di Gloria, Kathrin König, Mariano Horak, Kalle Kanttila, Marin Blažević i Vlatka Oršanić. Završni koncert, ujedno i finale Natjecanja održat će se 2. srpnja 2016. na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca; orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca ravnat će maestro Tibor Bogányi, šef-dirigent Panonske filharmonije.
Podsjetimo i da je treću nagradu prvog Međunarodnog natjecanja mladih opernih pjevača “Zinka Milanov” dobio bariton Domen Križaj iz Slovenije, drugu tenor Ibrahim Yesilay iz Turske, a pobjednica je bila sopranistica Ana Petričević iz Hrvatske, također i dobitnica Nagrade publike.
Ana Petričević i Domen Križaj dobitnici su i posebne Nagrade Opere HNK Ivana pl. Zajca. Već  u lipnju 2016. Ana Petričević nastupit će u reprizama ovosezonske premijerne operne predstave Andrea Chénier, i to u ulozi Maddalene di Coigny, a Domena Križaja pozvali smo da početkom sljedeće sezone nastupi kao Albert u premjernoj produkciji Massenetova Werthera. Pored Ane i Domena, riječka Opera već u prvoj sezoni nakon prvog Natjecanja angažirala je i dobitnika druge nagrade žirija, Ibrahima Yesilaya, za izvedbu tenorskih arija u Muci po Ivanu Johanna Sebastiana Bacha, 24. ožujka 2016. pod ravnanjem dirigenta Tibora Bogányija.

Riječka Opera i njezina brojna vjerna i nova publika ponovno očekuju izvrsne mlade operne pjevače sa svih strana svijeta!