„MEETING POINT“ GORANA KONČARA I KVARTETA DARKA JURKOVIĆA

24. studenoga 2015.

Poznati violinist Goran Končar i Darko Jurković Jazz Quartet u petak, 27. studenog 2015. u 20.00 sati u HKD na Sušaku,  predstavit će novi album „Meeting point“, u sklopu ciklusa koncerata  „Meeting point – Jazz petkom“ u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i Udruge Zvuci tišine, po kojem je cijeli ciklus i dobio ime.

Uz Gorana Končara na violini, nastupit će Darko Jurković na gitari, Vedran Ružić na kontrabasu, Zvjezdan Ružić na klaviru, Janko Novoselić na bubnjevima i kao posebna gošća Ljerka Končar na violončelu.

Na albumu se nalazi deset skladbi koje su masterirane u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je „Capriccio za solo violinu i jazz kvartet“ hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula. Djelo je nastalo 1963. godine,a  napisano je za jazz festival  u Beogradu gdje je dobilo i festivalsku nagradu ali nikada nije izvedeno.  Kada ga je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja glazbenika koji bi ga mogli izvesti.  Praizvedba je bila 2013. godine u Rijeci, a nakon što je prvi put snimljen „Capriccio“ je postao mjestom susreta (Meeting point) glazbenika. Zajedničko muziciranje bio je poticaj nastanka novih skladbi i aranžmana, poput onog za poznatu skladbu Miljenka Prohaske „Adieu“ koji se također nalazi na CD-u.

Na albumu se nalaze dvije autorske skladbe Darka Jurkovića „Rolling Oranges“ djelo koje je originalno napisana za trio, a na ovom je izdanju predstavljena u novom aranžmanu i „ Under the Open Sky“  koja je posebno aranžirana za violinu, violončelo i jazz kvartet.  Dvije skladbe basista i kontrabasista Henryja Radanovića  „Long Distance“ i „Kalamota“ koje su predstavljene u novim obradama za violinu, violončelo i jazz kvartet. Skladba „Why Did“ kojom je bubnjar Krunoslav Levačić, pokazao svoje vrhunsko umijeće i kreativnost. Najmlađi član ansambla Zvjezdan Ružić kojeg smo već imali prilike slušati i gledati na prvom „Meeting pointu“ održanom 9. listopada, na albumu se predstavio s dvije skladbe inspirirane tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i otoka Korčule „Linđom“ i „Moreškom“.