Mirko Soldano o ulozi u „Enigmatskim varijacijama”: PROŽIVLJENO DO KRAJNOSTI

10. prosinca 2021.

Francuski pisac, dramatičar i filozof Éric-Emmanuel Schmitt 1996. godine objavio je dramu koja se poigrava složenom psihologijom različitih ljudi, „Enigmatske varijacije”, inspiriranu istoimenom skladbom Edwarda Elgara iz 1899. godine. Oba djela počivaju na važnoj, neriješenoj, na sceni neprisutnoj, nespoznatljivoj enigmi. Predstavu u produkciji Talijanske drame u novome prostoru Dram(m)a centra „Zajc” postavlja redateljica Neva Rošić, a uz Aleksandra Cvjetkovića kao osamljenog mizantropa nobelovca, igra Mirko Soldano u ulozi upornog novinara Erika Larsena.

Što nam o profinjeno duhovitim, napetim, dramatičnim, strastvenim, moćnim, impresivnim i silovitim dijalozima u ovoj duodrami koja se temelji na velikoj francuskoj tradiciji riječi i umijeću ugode kaže glumac Talijanske drame, Mirko Soldano:

“Paradoksalno, kroz godine iskustva otkrio sam koliko je teško pronaći redatelja na savršenoj valnoj duljini s glumcem/likom koji shvaća što je potrebno da bi se postigao maksimum. Neva Rošić na usluzi interpreta, lišila je sebe redateljice na sceni, odustala je od onih komentara i stavova koji često otežavaju, ograničavaju i nepotrebno opterećuju već ionako zahtjevan proces prema krajnjem rezultatu. Tekst kojemu smo se posvetili izazovan je i kompleksan i za gledatelja. Složen je, polimorfan, kontradiktoran do posljednje replike upravo kao i lik Erika Larsena kojeg utjelovljujem. Mogao bih definirati ovo djelo kao triler, putovanje „vojnika ljubavi“ na međi između istine i laži, u opasnoj skliskoj igri koja naginje onim lažima koje nas povrijede, ali nas čine ljudima. Varka teksta, poput kazališta, postaje umjetnost ili čak patologija života proživljenih do krajnosti.”

Tko ne stigne na premijeru 10. prosinca u 19,30 sati, budite na jednoj od repriza 11. ili 17. prosinca u 19,30 sati. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

 

Razgovarala Andrea Labik

 
Medijski pokrovitelj / Partner mediatico