„MISCELLANEA” TALIJANSKE DRAME, ČETIRI PRIČE NELIDE MILANI

18. travnja 2018.

U četvrtak, 19. travnja u 19.30 sati u velikoj dvorani Zajednice Talijana u Rijeci pretpremijerno će biti izvedena predstava ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca „Miscelanea“ u režiji Maria Brandolina.

Radi se o kazališnoj predstavi utemeljenoj na četiri priče iz knjige „Crinale estremo“ Nelide Milani: „Susret“, „Majka“, „Jedinstvo i trojstvo“, „Vinicio“.

Prvakinja Talijanske drame Elvia Nacinovich izvodi „Majku“, monolog kojemu je dala svoj snažan i upečatljiv doprinos i s dramaturškog aspekta, kako i priliči najboljim komadima ovoga kazališnoga žanra.
Ostale tri su mikro-priče, na kojima redatelj radi s interpretom koji se na sceni nalazi „sam“, u društvu autoričinih riječi i svijeta.

Onome tko je još ne poznaje, priče otkrivaju jedinstvenu poetičnost pera Nelide Milani, što ga je redatelj Mario Brandolin, uz suradnju Sandra Damianija, ostavio gotovo netaknutim u adaptaciji, „kako bi prenio ljepotu, zvuk i stil jezika kojim se Nelida Milani izražava“ , kako je nedavno izjavio za list „La Voce del Popolo“.

Polovicom devedesetih Alessandro Damiani je o ovim pričama napisao da one „savršeno zrcale živu zbilju Istre u svakom njezinom aspektu i značajkama, prikazujući istinske situacije i prave osobe. Još jedna od vrednota ove naracije – kaže esejist – jest povrat izgubljenog vremena, dimenzije, atmosfere u njihovoj cjelovitosti“, čak i u skromnijim egzistencijalnim skicama i portretima.

Jasno je da „Miscelanea“ nije tek puki hommage Nelidi Milani, to je, dapače, poziv na čitanje njezinih djela ili, zašto ne, njihovo ponovno otkrivanje.

Pored Elvie Nacinovich, na sceni će se predstaviti Bruno Nacinovich, Ivna Bruck, Francesco Godina, Toni Plešić, Lucio Slama i dvije mlade glumice: Serena Ferraiuolo iz Napulja, nova članica ansambla Talijanske drame.

Scenu je osmislila Aleksandra Ana Buković, plakat je djelo Ivne Bruck, kostimi su kreacija Osanne Šašinke a rasvjeta Željka Dešića.

Nakon riječke pretpremijere, premijera će se održati u porečkom Kazalištu 21. travnja u 20.00 sati. Potom će predstava igrati u Izoli 24. travnja i u Bujama 27. travnja. Sljedeće sezone očekuje se obnova predstave koja će gostovati po Istri i otocima Cresu i Lošinju.

Foto & Video galerija