Moćna Brechtova „Majka Hrabrost i njezina djeca“ varaždinskoga HNK-a u nedjelju u „Zajcu“!

12. siječnja 2024.

Jedno od najpoznatijih djela Bertolta Brechta „Majka Hrabrost i njezina djeca“ u produkciji HNK-a u Varaždinu i režiji Krešimira Dolenčića ove nedjelje, 14. siječnja s početkom u 19,30 sati, gostuje u „Zajcu“ u sklopu projekta K-HNK – Konzorcij hrvatskih nacionalnih kazališta.

Brecht u svome antiratnom tekstu napisanome 1938./1939. „prikazuje“ plejadu likova u dugom i iscrpljujućem ratu. Način života usklađen sa zlom koje svih okružuje, dehumanizirano preživljavanje i nemoralno ponašanje za koje nema opravdanja. Antijunakinja Ana Fierling zvana Majka Hrabrost (Ljiljana Bogojević) je ratna profiterka i krijumčarka koja upreže svoju djecu u kola kako bi skupo prodala robu.

„Uopće ne treba spominjati zašto danas raditi komad o ratu kao trgovini, o ljudima koji pristaju na rat. Ne samo o ratu kao trgovini, ne samo kao o nečem što je nas male ljude snašlo, nego o nama malim ljudima koji na to pristajemo, s tim se suočavamo i mislimo da to valjda tako treba biti. Mutter Courage nije tragični junak, nije nikakva tragična heroina, nego trguje, ona pristaje na rat. Ona jest žrtva i mi smo svi žrtve visokih ratnih profita iz potrebe i želje stjecanja moći. Mi to jesmo, ali mi na to i pristajemo“, ističe redatelj predstave Krešimir Dolenčić.

Foto & Video galerija

Foto: Marko Ercegović