NA SCENU „ZAJCA” STIŽE KOMEDIJA. „PRAVA KOMEDIJA”!

1. listopada 2019.

U jednoj jedinoj predstavi, omnibusu „Prava komedija”, deset je posve različitih komada redateljica i redatelja pred koje je postavljen izazov: u deset minuta odgovoriti na pitanje što je za vas prava komedija? Kakvi su njihovi odgovori, koje međusobno spaja samo cabaretska glazba i tekst, možete saznati već na premijeri, u četvrtak 3. listopada u 19, 30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Tko su redateljice i redatelji? Oni su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

Marin Blažević osvrnuo se na osnovni motiv za nastajanje predstave što je, prema njegovim riječima, bila svojedobna uzajamna iritacija između Novog lista i ansambla Hrvatske drame nakon što je Kim Cuculić objavila kritiku na sezonu 17./18. riječkog HNK ocijenivši Hrvatsku dramu najslabijom karikom sa zamjerkom da na programu nedostaje komičnih naslova odnosno pravih komedija. „Članovi ansambla Hrvatske drame reagirali su tekstom, a Novi list je potom odgovorio, polemika se nastavila. Za razliku od mnogih drugih ansambala koji šute na kritike, oni su odlučili reagirati i ušli su u za njih rizični prostor teksta i javnih medija. Sada će pak, na poziv ravnateljice Renate Carole Gatice, jednako hrabro novinarka i kritičarka Kim Cuculić odgovoriti na izazov i ući u za nju prostor rizika izvedbe predstave na premijeri 3. listopada”, osvrnuo se Blažević na začetak ideje koja je rezultirala omnibusom „Prava komedija“.

„Omnibus je atraktivna forma koja se rijetko koristi u kazalištima zbog zahtjevnosti produkcije“, kaže ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, „a na tragu našeg slogana „Vježbamo različitost”, radi se o deset posve različitih komada u jednoj predstavi. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove.“ Ravnateljica je posebno istakla kvalitetu glumačkog ansambla. „U zaista kratkom vremenu izlaze i ulaze u potpuno drugačije likove, kostime, komade… Publika će vidjeti izuzetan raspon interpretacija ansambla ‘Prave komedije’. Oni mogu sve”, rekla je Renata Carola Gatica zahvalivši se pritom i čitavom autorskom timu, scenografu Daliboru Laginji, kostimografkinji Manueli Paladin Šabanović, oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću. U predstavi se izvodi i glazba uživo koju osim Nikole Nedića i Maria Joveva (Žlice & Gitara) izvode i članovi orkestra. Osim glumica i glumaca Hrvatske drame, u „Pravoj komediji” sudjeluju članovi ansambla Talijanske drame, članovi Baleta te polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov”.

Oko virtuoznosti glumačkog ansambla složile su se i ostale redateljice i redatelji, naglasivši kako su se rado odazvali pozivu i prihvatili izazov kreiranja vlastitog komada u kratkom, ograničenom vremenu, ali u potpunoj slobodi.

Jelena Lopatić našla se tako i u ulozi redateljice, pohvalivši kolege iz ansambla koji „su pristali na sve” što je od njih tražila, nadajući se kako će i publika osjetiti količinu zabave koju su i sami doživjeli u radu.

Osnovnu inspiraciju redateljica Olja Lozica našla je u troje iskusnih glumaca, temeljeći svoju komediju na improvizacijama.

Najmlađi redatelj ovog omnibusa Ivan Penović pohvalio je hrabrost postavljanja ovakvog projekta u nacionalnom teatru i koncept koji ima unikatne točke, a koji sliči prebacivanju kanala na TV-u ili skrolanju na društvenim mrežama.

Zijah A. Sokolović u svojih se deset minuta poigrava komičnim i tragičnim u našim životima,

razinama gdje komičnost promatra svoju tragičnost i obrnuto.

Redateljica Natalija Manojlović, čije je kazališno iskustvo započelo u svijetu plesa, svoja rješenja za „Pravu komediju” pronašla je u ritmu i odabiru kuta gledanja jer – „na određenu situaciju možete sjesti i plakati ili se od srca smijati“.

U svojoj desetini omnibusa Edvin Liverić pronašao je čvrsti, precizni koncept u kojem komično postiže ponavljanjem, naglašavajući tako važnost konteksta u kojem se situacija odvija, a koji je onda čini komičnom.

Izaberite svoj dan za 100 minuta smijeha u HNK Ivana pl. Zajca, reprize omnibusa „Prava komedija” su 5. u 18 sati, te 16., 18. i 19. listopada u 19,30 sati.

Nakon subotnje izvedbe „Prave komedije”, u gledalištu Kazališta pridružite se Kritičkom glasu i u opuštenoj atmosferi podijelite prve dojmove.

Talijanska drama imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom „La commedia”.

 

Foto & Video galerija